Gamla strandsatta när station stänger

Vid en tidigare stängning av Alviks strands station sattes ersättningsbussar in. Skylten står kvar.
Vid en tidigare stängning av Alviks strands station sattes ersättningsbussar in. Skylten står kvar.
Alviks strands station ska byggas om och stängs under sommaren. Men ingen har tänkt på de gamla som då tvingas gå till affären och handla.

Den 25 juni är det slutåkt med tvärbanan från Alviks strand för ett tag. Stationen ska byggas om och därför håller SL spåren stängda fram till den 3 augusti.

Några av de värst drabbade blir de äldre kvinnorna på Runda vägen 38 där Elvinggården ligger. Där bor 254 äldre kvinnor, varav 31 är över 80 år. Många av dem tros få det svårt att själva handla mat.

– Vi har bett om att få en ersättningsbuss, men det är som att prata med en vägg, säger 67-åriga Ann Celsing som bor på seniorboendet på Runda vägen.

För några år sedan upptäckte man en spricka i Alviksbron som man tvingades laga. Då satte man upp en skylt och en ersättningsbuss körde sträckan. Men den här gången sägs pengarna inte räcka till.

– Skylten står kvar men det blir ingen buss och vi får inga svar när vi ringer till SL. Nästa år ska de dessutom stänga hela tvärbanan i tre månader för att lägga om signalsystemet, säger Ann Celsing oroligt.

Trafikstoppen orsakar stora problem, inte minst för den som är gammal och har problem att gå.

– SL säger att vi måste ta Nockebybanan till Alléparken och sedan gå drygt 600 meter, med det är en väldigt brant backe som alla måste uppför, säger Ann Celsing som har svårt att gå i backen även utan matkassar.

Dessutom är det 100 trappsteg upp till Lundavägen, något som kan få även den unge friske att kippa efter andan.

SL har gjort bedömningen att det är max 600 meter till de andra hållplatserna och anser att pensionärerna ska kunna gå hela den sträckan.

– Med tanke på att det finns andra färdmedel, tvärbana eller Nockebybanan, i närområdet så tycker vi inte att det behövs någon ersättningsbuss, säger Lars Liljegren, ansvarig på SL.

Lars Liljegren säger dock att det kan finnas en möjlighet till ersättningsbuss nästa år när hela tvärbanan stänger i tre månader. Men då är orsaken att antalet resande är fler.

– Majoriteten av de resande är arbetspendlare och de finns i stort sett inte nu eftersom de har semester.