Gamle Odelberg kan få stå tillbaka för ny staty

Carl Milles skulptur i svart granit föreställer brukspatronen Wilhelm Odelberg som ledde Gustavsbergs porslinsfabrik åren 1869–1925.
Carl Milles skulptur i svart granit föreställer brukspatronen Wilhelm Odelberg som ledde Gustavsbergs porslinsfabrik åren 1869–1925.
Kommunen har köpt en skulptur för två miljoner kronor. Först skulle den placeras vid Villa Strandvik, men nu vill kommunen flytta på Odelbergsbysten för att få in den nya skulpturen i Gustavsbergs hamn. Detta har väckt kritik.

I mars förra året beslutade kommunen att skulpturen av den argentinske konstnären Tomás Saraceno skulle ta plats framför Villa Strandvik. Skulpturen är särskilt skapad för att samspela med miljön där och skulle stå klar i somras.

Men så körde detaljarbetet för området fast. Markägaren JM ville inte längre överlåta en del av marken i området och tvisten har ännu inte lösts.

Då började kommunen leta efter en ny plats för skulpturen. Nu har kultur- och fritidsnämnden beslutat att den ska placeras på andra sidan vattnet, i parken mellan Gula byggningen och Tornhuset. Här står redan Carl Milles byst som föreställer Wilhelm Odelberg, som ledde Gustavsbergs porslinsfabrikmellan 1869 och 1925.

– Den kanske får flyttas något, men den ska vara kvar i parken, säger Lena Gullmert, kulturchef.

Detta är dock något som ännu inte är klart. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Fredrik Sneibjerg (FP) har sagt att bysten kan få flytta till kulturhuset som ska byggas i hamnen.

Föreningen Gustavsbergs vänner är kritisk.

– Jag tycker inte att det här är bra. Odelberg står där för att han tillhör Gustavsbergs historia. Sedan kan man också tycka att med så många lokala konstnärer så borde uppdraget att göra en ny staty gått till en konstnär som är verksam i Gustavsberg, säger Marie Bohjort, styrelsemedlem i föreningen.

Även Marianne Landqvist, ordförande för Porslinsmuseets vänner, har reagerat.

– Jag reagerade på att de ska tränga in en skulptur bland de gamla lindarna och de andra spännande träden, det verkar konstigt, säger hon.

Marianne Landqvist tycker att Odelbergsbysten borde stå utomhus.

– Det är synd att gömma undan gubben i ett kulturhus.

Kultur- och fritidsnämndens beslut om plats kan bara bli verklighet om samfällighetsföreningen också säger ja. På ett möte den här veckan avgörs frågan om skulpturen. Den kostade två miljoner kronor. Statens konstråd har bidragit med 750 000 kronor av kostnaden.

Saraceno eller Odelberg – vilken skulptur väljer du?

Bosse 
Widenhed, 62, Torsby:

– Jag tycker 
bättre om den lilla. Den andra var helt enkelt inte så snygg.
Britt-Louise Isaksson, 68, Björnkärret:

– Jag tycker i alla fall att bysten ska vara kvar. Den hör i hop med Gustavsberg. Och de båda statyerna passar inte ihop.
Gauaa Baasanuren, 32, kock på 
Sushibar 
i hamnen:

– Jag tycker att den lilla är bättre. Den tycker jag ska vara kvar. Den andra skulle kanske skymma utsikten.
Henrik Skog, 35, Gustavsbergs centrum:

– Om det finns plats för båda. Bysten tillför något för Gustavsbergs historia. Jag tycker att det skulle vara bättre med en ny staty med koppling till Gustavsberg.