ANNONS

”Gretas gamlingar” stöttar ungas klimatkamp

Gretas gamlingar i Solna och Sundbyberg stöttar Greta Thunbergs klimatkamp klimat miljö
Varje fredag klockan 12 manifesterar gruppen inom nätverket "Gretas gamlingar" på Storskogstorget, utanför Ica Storskogen.
För att stötta Greta Thunbergs klimatkamp har Birgitta Lindvall och Ann-Charlotte Cronström startat en ny grupp inom nätverket "Gretas gamlingar", i Sundbyberg och Solna.
– Kan Greta, kan vi säger Ann-Charlotte.
ANNONS

Det är andra fredagen i rad som de står utanför Ica Storskogen och manifesterar och pratar klimat, miljö och vad man kan göra själv i vardagen, med förbipasserande. Från början var de fyra pensionärer, nu har de blivit 10.

– I dag var det bara positiva reaktioner , förra veckan kom en del åsikter som ”Greta är bara utnyttjad”, berättar Birgitta.

Gretas gamlingar i Solna och Sundbyberg stöttar Greta Thunbergs klimatkamp klimat miljö

”Vi vill visa att vi bryr oss och stöttar de barn och unga som är engagerade i klimatkampen”, säger Birgitta Lindvall som tillsammans med Ann-Charlotte Cronström startade Gretas gamlingar i Solna och Sundbyberg. Foto: Maria Lilja

Nätverket Gretas gamlingar startades på Gotland i somras och har nu spritt sig till  mellan 10-20 platser i landet.

Hon ska ha all heder, det vore en skam att inte stötta det arbetet.

Pia Ekenstam

Tanken är att stötta barn och ungas klimatkamp i Greta Thunbergs fotspår berättar Birgitta.

– Hennes arbete är fantastiskt. Hon ska ha all heder, det vore en skam att inte stötta det arbetet. Vi vill visa våra politiker att vi är många och att de måste våga ta obekväma beslut om våra barn och barnbarn ska ha någon jord var att leva på. Det är de som sätter pris på vad saker kostar och fattar regler och lagar, säger Pia Ekenstam, som är med och manifesterar för fösta gången.

Gretas gamlingar i Solna och Sundbyberg stöttar Greta Thunbergs klimatkamp klimat miljö

ANNONS

Gruppen har växt. I fredags fanns både Birgitta Lindvall, Pia Ekenstam, Kerstin Palmersjö, Siv Berg, Jan Hansson, Peter Eidhagen, Anne Almqvist, Ann-Charlotte Cronström och Lars-Olof Bergman på plats på Storskogstorget. Foto: Maria Lilja

Världsaktionsdag för klimatet

Om alla bidrar med något litet så blir påverkan till slut stor resonerar gruppen och pratar om hur man kan minska bilåkandet, skippa plastpåsar i mataffären och städa i sitt närområde.

– Många av oss fick lära oss sparsamhet som unga och att man ärvde kläder och inte slängde saker. Men vi har också levt länge i den här världen och slösat, så vi har ett asvar.

Kan du ha dåligt samvete för det?

– Nej det kan man inte ha, vi lärde oss på ett annat sätt då.

Kan Greta, så kan vi.

Ann-Charlotte Cronström

Greta skolkade ju från skolan, vad skolar ni från?

– Vi har tiden. Och i och med det också tid att visa vårt engagemang, säger Birgitta.

Gretas gamlingar i Solna och Sundbyberg stöttar Greta Thunbergs klimatkamp klimat miljö

Birgitta Lindvall och Ann-Charlotte Cronström tog initiativ till ”Gretas gamlingar” i Solna och Sundbyberg. Foto: Maria Lilja

Planen är nu att stå här utanför Ica varje fredag klockan 12. I alla fall fram till världsaktionsdagen för klimatet, fredagen den 27 september, då hela nätverket Gretas gamlingar har som delmål att inspirera 10 000-tals gamla delta i Gretas aktion för klimatet. 

– Kan Greta, så kan vi, säger Ann-Charlotte.