Gammal stil drar nya gäster

Björn Holmgren vill att lokalerna ska ha en känsla av historia. Han drev tidigare Park Konditori i Bromma som ett par gånger på 00-talet fanns med när Stiftelsen Sveriges bästa bord listade de bästa restaurangerna och kaféerna.
Björn Holmgren vill att lokalerna ska ha en känsla av historia. Han drev tidigare Park Konditori i Bromma som ett par gånger på 00-talet fanns med när Stiftelsen Sveriges bästa bord listade de bästa restaurangerna och kaféerna.
Familjen Rydberg drev lanthandeln i Eldtomta i början av 1900-talet. Här på ett foto från 1922.
Familjen Rydberg drev lanthandeln i Eldtomta i början av 1900-talet. Här på ett foto från 1922.
Villa Talliden i Rönninge.
Villa Talliden i Rönninge.
Det rivs och byggs nytt.

Men så finns det ställen i Botkyrka och Salem där butiksverksamheten sitter i väggarna sedan generationer tillbaka.

I Grödinge väcker ny­inflyttade Björn Holmgren liv i ett kafé som gick en osäker framtid till mötes.

Det fanns handelsbod, telegraf och post i Eldtomta redan 1878. Nästan 140 år senare är det nye Grödingebon Björn Holmgren som håller liv i affärerna på den lilla orten.

Eldtomta café och butik har en mindre butiksdel, men stoltserar framför allt med hem­lagade bakverk och maträtter.

– Många kaféer gör inte sina egna bakverk utan beställer in, förklarar Björn Holmgren.

Till hösten ska serveringen växa.

– Det blir ett till rum för servering med öppen spis, och då ska vi också lägga in nytt golv, berättar han.

Kaféet ligger i ett hus som byggdes 1922. Det ersatte då lanthandeln som tidigare låg på andra sidan vägen som leder mot färjan vid Skansundet. Här har sålts både hästskor och sill ur tunnor.

För att knyta an till historien har Björn Holmgren satt upp tapeter med gammalt mönster och ovanpå dem hänger fotografier han fått från hembygdsföreningen, bland annat gamla skolkort och bilder från jordbruk och midsommar­firande i trakten.

– Det är kul för folk känner igen gamla släktingar på bilderna.

Björn Holmgren vill ha gammal stil på stället men andas framtidstro. Bara för något år sedan gick kaféet en osäker framtid till mötes. Han har följt stället sedan hans föräldrar flyttade till Grödinge för 35 år sedan.

– Jag bestämde mig för att ta jobb här för att se om det fanns potential. Jag drivs av att bygga upp verksamheter som inte går så bra. Till slut fick jag frågan om att ta över, förklarar han.

Björn Holmgren har byggt upp även andra kaféer.

– Nu kommer långväga gäster hit. Det finns en kafékultur som gör långa utflykter när de hört talas om ett kafé, säger han.

Riktigt gammalt är också Centralhuset eller Nära Ting-huset som många kallar byggnaden på Rönninge torg. Här ligger i dag en deli-butik, en presentbutik och en blomsterbutik.

– Det betyder mycket att ligga här. Det kommer folk som minns när det varit både sybehörsbutik och slaktare här. Folk tycker inte att jag ska byta lokal när centrum byggs om, säger Carina Kandell som driver Blomsterprinsessan.

Fakta

Fler lokaler med historia i väggarna

Villa Talliden,Rönninge: Huset byggdes 1908 som pensionat. I dag är det restaurang, konferens och festlokal i huset.

Rosenhill,Grödinge: Kafé, restaurang och kiosk i dag. I väggarna finns timmerstommen för den handelsbod som uppfördes 1872.

Värdshuset vid Lida fritidsgård: Stod klart 1946 och är restaurang än i dag. Var en av arkitekt Ralph Erskines första byggnader i Sverige.

Centralhuset,Rönninge: Uppfördes 1902. Här fanns mjölkbutik och pensionat från början. Senare har det funnits både bank, post, charkuteri och sybehörsbutiker här.