ANNONS

Gammal Texasfavorit får svårt att stå sig

ANNONS

Efter alla sillar, köttbullar och syltor längtar Gourmand efter något lika rejält att fylla sin utspända buk med, men med andra smaker än svenska. Så han drar med Gourmé till en gammal favorit: Grill Ruby.

– Alltid lika vänligt och avspänt här, konstaterar han nöjt när han slår sig ner i den så gott som fulla lokalen en av mellandagarna.

Han beställer raskt in en stor skål nachos och till det en verkligt fin guacamole (49 kronor) medan han funderar över förrätten. Det blir quesadilla California dreamin’ (154 kronor), grillade tortillabröd fyllda med fikon, guacamole, ost, tomat och bacon.

– Kladdigt och gott. Riktig bukfylla för hungriga, säger han med ett nöjt smackande.

Gourmé väljer crabcake (149 kronor), två pankofriterade bollar fyllda med krabbkött som serveras med limaïoli. Kanske inte så förfinat, men visst slinker de ner utan problem.

Medan de väntar på varmrätterna ser Gourmand bort mot en grupp grabbar som skålar i öl. Vid bordet bredvid ett tjejgäng som delar på en flaska vitt. Männen äter stora biffar eller burgare, kvinnorna en kombination av olika förrätter eller caesarsallad.

– Inte konstigt om restaurang­ägare föredrar grabbgäng. De dricker och äter åtminstone dubbelt så mycket som kvinnorna, fnyser Gourmand.

För den som likt Gourmand vill ha en rejäl köttbit har Grill Ruby allt från entrecote och oxfilé till biff i fem storlekar. Allt är träkolsgrillat och gästen får sitt kött, sin burgare eller sin fiskbit precis som man beställt den.

– Så rare är verkligen rare, konstaterar Gourmé efter att ha skurit in i en fin bit tonfisk (299 kronor) som har en alldeles rosa­röd kärna.

ANNONS

Gourmands biff på 250 gram (334 kronor) är mör men möjligen lite smaklös.

– För det priset borde köttet vara i toppklass. I dag går det ju att få tag på riktigt bra biff i Sverige, säger han småsurt.

Gästerna får välja två av 16 tillbehör till köttet, hamburgaren eller fisken. Som chilispetsat potatismos under osttäcke, bakad potatis under osttäcke, ananassalsa med mer mango än ananas – men fräsch och fin med lagom mycket koriander. Här finns också en lagom söt cole slaw eller en liten caesarsallad.

– En så här enkel sallad hänger på att dressingen är rätt. Den kunde gärna ha smakat lite mer sardell, tycker Gourmé men som på det stora hela är nöjd.

Efter sina stadiga varmrätter vill Gourmand ändå ha efterrätt och tar sin favorit crème brulée (97 kronor) som serveras i en ganska stor avlång bytta och därför har ovanligt mycket av den goda knäckytan.

Doc Miltons pecanpaj (93 kronor) är rejält vuxen i smaken med mer nötter än socker. Till det en syrlig yoghurtkräm, så den med sötsug göre sig icke besvär.

Den lilla chokladmoussen är restaurangens mest prisvärda efter­rätt (48 kronor). Byttan är inte stor, men moussen så mäktig att den räcker långt ändå.

– Egentligen det enda prisvärda här. Maten är helt okej, men lite för dyr numera när konkurrensen om oss som gillar Texaskäk hårdnat betydligt sedan Grill Ruby öppnade för 30 år sedan, sammanfattar Gourmand.

Fakta

Grill Ruby

Kök: Texasinspirerad mat; mycket grillat. Miljö: Högt i tak både bildligt och bokstavligt. Många kompisgäng, dock av den städade sorten. Pris: Lite dyrt jämfört med likvärdiga restauranger, varmrätter mellan 189 och 499 kronor.