ANNONS

Gammal tipp läcker

Tunna i marken vid Ersboda.
Tunna i marken vid Ersboda.
I Rönninge ligger en gammal soptipp med inte bara hushållsopor utan också dumpad skrot. Provtagningar har visat att tippen läcker. Kommunen tror på att antingen forsla bort jorden eller täcka över marken, och utökar i år provtagningarna.
ANNONS

Gamla tunnor och däck har länge stuckit upp ur marken i skogen inte långt ifrån det gamla torpet Ersboda, där Salems kommun vill skapa en 4H-gård.

Området används redan i dag för rekreation. Bland andra Friluftsfrämjandet, men även hembygdsföreningen, har arrangemang vid torpet. Att vuxna och barn rör sig i skogen är också en av anledningarna till att kommunen vill göra något åt avfallet vid den gamla tippen, där främst hushållssopor tros ha slängts, men också en del annan skrot som folk riskerar att skada sig på.

Mätningar gjorda förra året har visat att lakvatten från tippen har fört med sig föroreningar ut från området – dock inte på några alarmerande nivåer. I år utökar kommunen undersökningarna i området för att få ett bättre underlag när de ska ta beslut om vad som ska hända med tippen. Prover har tidigare tagits vid tre punkter, men nu ska 20 punkter i området undersökas.

– Vi vill veta vad som är försvarbara åtgärder att vidta med skattebetalarnas pengar, säger bygg- och miljöchefen Anne-Charlotte Glantz.

Enligt Glantz ser det ut att bli fråga om att antingen täcka över marken med ännu mer jord och ta hand om lakvattnet, eller att forsla bort förorenad jord från området. Föroreningar har påvisats i sjön Flatens avrinningsområde, men det finns inget som visar på påverkan av sjön.

– Hade det här varit farligt hade vi fått ställa krav på åtgärder tidigare, säger Glantz.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.