Såg gäng med mörkklädda män från sitt fönster

– Jag förstod att någon var skadad.
– Jag förstod att någon var skadad.
Plötsligt var hela trottoaren på Odengatan fylld av mörkklädda män.
Stämningen var orolig, och höga smällar hördes.
- Först höll jag mig långt borta från fönstret, så otäckt var det. Men efter en stund var jag tvungen att gå fram och se vad som hände, säger en kvinna som bor i kvarteret.

Tanken var att hon snabbt skulle springa ner till matbutiken och handla lite. Men när hon tittade ut genom fönstret ångrade hon sig tvärt. Trottoaren var fylld av vad som kunde vara mellan 20 och 30 män.

– Det var hetsigt, snack med höga mörka röster. Män som skrikpratar. Jag reagerade lite på att alla var mörkklädda. Svarta byxor och jackor. Några med luvtröjor och huvan uppdragen på huvudet.

– Jag hörde smällar också. Till en början var jag rädd att det kunde ha varit pistolskott, så jag vågade inte ens stå vid fönstret. Jag hukade mig och drog mig inåt lägenheten, men efter en stund var jag framme vid fönstret igen.

Då verkade det hela ha lugnat sig något. Några av männen ska ha gestikulerat uppgivet. Lagt sina händer på huvudet.

– Jag förstod att någon var skadad. Det verkade också som om några förbipasserande stannade och hjälpte till. Polis och ambulans var också snart där.

Hennes första känsla var att hennes trygga gata inte längre fanns kvar. Här ville hon inte längre bo. Att den där känslan av att hennes gator var hennes oavsett tidpunkt på dygnet inte längre fanns kvar.

– Jag har alltid älskat min kvarter. Här finns barer och pubar, men festandet känns bara glatt. Min första känsla var att allt det var förstört, säger hon.

Men hon lät det inte stanna där. Snart därefter klädde hon på sig och gick i väg till butiken i alla fall. Hon såg en mörk pöl på trottoaren vid husväggen där människor hade stått på huk.

– Det kan ha varit blod men jag ville inte titta närmare på den. Hoppades bara att ingen hade blivit allvarligt skadad.

Sedan gick hon vidare. Pratade med butikspersonal och vakterna på Flying Horse.

– Det var skönt att lufta det som hänt. Sedan tog jag tillbaka min gata steg för steg, reclaimade mina kvarter. Det kändes väldigt bra.