Skidspåren ska breddas – då skövlas 140 träd

Den nya, planerade skid- och gångslingan i Alby naturreservat har fått Naturskyddsföreningens Solveig Dahl och att reagera.
Den nya, planerade skid- och gångslingan i Alby naturreservat har fått Naturskyddsföreningens Solveig Dahl och att reagera.
Tyresö kommun ska utöka skid- och gångslingan i Alby naturreservat. För det måste man fälla 140 träd – vilket får Naturskyddsföreningen att rasa.

– Det blir dubbelt så bred gata, jämfört med den skogsstig det är i dag. Vi tycker att spåren ska göras på öppna ängsmarker i stället, säger Solveig Dahl.

Men kommunledningen tycker att kritiken är överdriven.

Nästa steg i utvecklingen av Alby friluftsområde är här. Nu ska den fyra kilometer långa skid- och gångslingan bland annat få dubbla skidspår. För att skapa plats har 140 träd märkts upp för avverkning.

Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund ska nu lämna besked om ingreppet i reservatet kan godkännas.

Klart är dock att Naturskyddsföreningen Tyresö vill se ett nej. En hel del av träden är stora och gamla, och tillhör delar av Alkärret, som naturskyddsföreningen menar är en viktig biotop i spårets början.

– Klimatförändringarna gör ju att det helt enkelt inte kommer så mycket snö längre, det är fem år sedan som vi hade ordentligt med snö i Alby. Nu har vi haft tre veckor med snö denna gång. Det här försämrar för alla andra som resten av året går på stigen. Det är ett fåtal skidåkare som tjänar på det nya spåret, därför ser vi detta som ett för stort ingrepp i reservatet, säger Solveig Dahl, ordförande i Naturskyddsföreningen Tyresö.

Thomas Dennerby, kommunens fritidschef, säger till Mitt i Tyresö att det inte bara är skidåkare som tjänar på spåret.

– Folk går med hunden, barnfamiljer går med sina barnvagnar, det är trångt, löparna kommer nästan inte förbi ibland, säger han.

I samma projekt ska kommunen byta ut stolpar, och den nya belysningen blir klimatsmart.

– Kommunen växer, och periodvis är det rätt mycket folk i spåret i dag. Jag ser inte relevansen i Naturskyddsföreningens kritik, det finns ju jättemycket, fantastisk orörd skog i vår absoluta närhet, säger Dick Bengtson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Han tycker inte att man ska stirra sig blind på snösäsongen.

– Hela utvecklingsarbetet i Alby är baserat på vad Tyresöborna vill och vad vi har möjlighet att göra. Alby ska inte vara ett museum, det ska vara ett aktivitetsområde, säger han.

Men Solveig Dahl tycker inte alls att detta gynnar invånarna.

– För de allra flesta Tyresöbor blir det ju en sämre naturupplevelse i stigen, säger hon.

Totalt satsar kommunen nu 22 miljoner kronor på upprustningen av Alby.

Upphandling av spårarbetet påbörjas nu, och i höst hoppas man att arbetet är klart – om man nu får grönt ljus.

Maria Högqvist på miljö- och hälsoskyddsförbundet har fått in dispensansökan från kommunen om ingreppet, och förbundet ska lämna besked vilken dag som helst nu.

– Man får egentligen inte avverka, inte förändra topografin eller spränga i naturreservatet. Men eftersom Alby är ett friluftsområde så kan man kanske säga att man godtar förändringar eftersom fler människor då kommer ut och rör på sig. Men vi har inte lämnat besked än, säger Maria Högqvist.

Fakta

Två- och fyrakilometersspår

I terrängen norr och söder om Alby friluftsgård finns två belysta motionsspår som är två respektive fyra kilometer långa.

Belysningen är tänd mellan 05.30 och 22.00 och endast släckt under dagen (dagsljus). Den längre slingan går till Fårdala gård och tillbaka över Ahlstorp. Startplats finns vid övre parkeringen.

Källa: Tyresö kommun