ANNONS

Nej till gångbro – och föräldrar överklagar

34 personer har nu överklagat bostäderna vid Ribby förskola till Förvaltningsrätten. På bilden, föräldrar som i ett tidigt skede, innan sommaren, protesterade mot planerna.
34 personer har nu överklagat bostäderna vid Ribby förskola till Förvaltningsrätten. På bilden, föräldrar som i ett tidigt skede, innan sommaren, protesterade mot planerna.
Det blir ingen gångbro över Gamla Nynäsvägen i Jordbro.
Det blir ingen gångbro över Gamla Nynäsvägen i Jordbro.
KOMMUNKOLLEN HANINGE. Föräldrar överklagar bostäder till Förvaltningsrätten, det blir ingen gångbro över Gamla Nynäsvägen – och en Haningebo vill se bättre kvartersnamn. Här är Kommunkollen Haninge måndag.
ANNONS

34 personer överklagar bostäderna vid förskola till Förvaltningsrätten

34 personer har nu överklagat kommunens beslut att uppföra 25 bostäder på Ribby förskolas nuvarande förskolegård till Förvaltningsrätten. Man vill laglighetspröva bostadsförslaget enligt kommunallagen.
Mitt i har tidigare berättat att kommunens planer var att bostäderna, varav hälften ska bli LSS-boenden och hälften gå till nyanlända med uppehållstillstånd, skulle vara klara i december i år. Men projektet kom som en ren överraskning för föräldrar och förskolepersonalen i våras. Informationen om att det skulle byggas här hade trillat mellan stolarna hos personalen under årens lopp. Föräldrar har krävt mer dialog med kommunen i saken, vilket kommunen gått med på och bostäderna väntas nu klara tidigast sommaren 2017. En annan del av tomten planeras bli den nya förskolegården. Haninge kommun ska svara senast 15 december. Därefter förkunna Förvaltningsrätten sin dom.

 

Nu har kommunens ”Klimatmiljonen” fördelats

Haninge kommuns hållbarhetsberedning har nu fördelat ”Klimatmiljonen 2016”.

Bland projekten som premieras av ”Klimatmiljonen”, som alltså är en miljon kronor som fördelas på olika verksamheter, finns i år finns bland annat cykelsatsningar och investeringar i installation av solceller och utbildning i klimatsmarta kök för kökspersonal.

Störst del av kakan får kommunala fastighetsbolaget Tornberget för de solceller man installerar på Vendelsömalmsskolan (200 000 kronor), samt stadsbyggnadsförvaltningen för sina elverktyg i parkdriften (192 000 kronor) och sin ”Gå och cykla till skolan”-tävling (180 000 kronor).

Fördelningen av klimatmiljonen bedöms utifrån olika kriterier, som nytänkande, energieffektivisering och förväntad klimatnytta, i relation till kostnad.

– Jag är glad över att många ansökningar i år har handlat om hållbara resor och transporter som spelar en nyckelroll i kommunens klimat- och miljöarbete. Bland annat satsar vi nu på saltning av cykelvägar och på att fler barn och unga ska kunna gå och cykla till och från skolan. En viktig hållbarhetsfråga som också innefattar att fler barn ges möjlighet till rörelse i vardagen, säger kommunalråd Annica Hjerling (MP).

ANNONS

Kommunstyrelsen fastställer den 12 december fördelningen.


Läs mer:
Klart: Bostäder vid förskolan försenas

Medborgarförslag om gångbro får tummen ner

Ett medborgarförslag om en en gångbro över Gamla Nynäsvägen till Södra Jordbrovägen i Jordbro, i höjd med Golfhallen får nu tummen ner av stadsbyggnadsförvaltningen.

Det skulle kosta för mycket och dessutom hänvisar förvaltningen till den befintliga gångtunneln under Gamla Nynäsvägen, 150 meter söder om infarten till Golfhallen.

”Förvaltningen bedömer med hänsyn till stora kostnader för en ny gångbro och att det finns en befintlig gångtunnel under drygt 150 meter söder om infarten till Golfhallen att förslaget om att bygga en gångbro över för närvarande inte har den prioritet att förslaget ska realiseras”, skriver förvaltningen.


Haningebo kritiserar Haninges nya kvartersnamn

En Haningebo skriver till kommunen och föreslår att kommunen börjar konsultera Lantmäteriet, Ortnamnsrådet, Institutionen för språk- och fornminnen (SOFI) och Haninge Hembygdsgille när det gäller att döpa kommunens kommande kvarter.

Haningebon är bland annat kritisk till namnen Vegastaden, Haninge City, Haninge centrum, Haninge Stad och Haningeterrassen

Personen föreslår att kommunen utformar en ny, aktuell och utförlig policy för god ortnamnssed i Haninge kommun.

”Då ärendet främst är en språkvårds- och fornminnesfråga och inte en byggnadsteknisk fråga såg jag gärna att även kultur– och fritidsnämnden blev involverad i handläggningen av förslaget”, skriver Haningebon.

 

 

 

 

 

 

”Grismanifestet” spelas på Rojteatern

I morgon tisdag, klockan 19 spelas ”Grismanifestet” på Rojteatern i Handens folkpark.

Föreställningen handlar om en kvinna som försöker hantera sin allt tilltagande ångest för hur vi behandlar natur, miljö och klimat. I föreställningen kommer hon på hur hon ska vända sitt missmod till en konstruktiv kraft. Pjäsen skildrar krocken mellan å ena sidan naturen och livsbehoven och, å andra sidan, vårt rationella samhälle. I anslutning till föreställningarna kommer det vara ett publiksamtal – där bland annat Annica Hjerling (MP)kommunalråd med ansvar för hållbarhetsfrågor kommer delta – och erbjuda de intresserade information om hur man kan engagera sig och vilka möjligheter det finns att påverka och förändra.

Evenemanget arrangeras av Naturskyddsföreningen Haninge, ABF Södertörn, Rojteatern och Haninge kommun, och pågår i 1,5 timme.

– Teatergruppen åker runt hela Sverige och spelar föreställningen. Vi tror att publiken som kommer är i blandade åldrar, säger Ulf Zetterstedt, ordförande i Naturskyddsföreningen Haninge.

 

 

 

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.