Gängen bakom grovt våld

Närpolisen märker tydligt att situationen i Edsberg har lugnat ner sig betydligt efter den oroliga våren och sommaren.
Närpolisen märker tydligt att situationen i Edsberg har lugnat ner sig betydligt efter den oroliga våren och sommaren.
I fjol ökade mord- och dråpförsöken med över 300 procent, visar siffror från Brottsförebyggande rådet.

Enligt polisen är sommarens gängkrig orsaken.

Våren och sommaren 2013 var en orolig tid i Edsberg. Området drabbades av flera skottlossningar och våldshändelser. Nu märks det i statistiken.

Enligt färska, preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet ökade antalet anmälningar om mord- och dråpförsök från tre och fyra anmälningar de senaste åren till tio anmälningar under 2013 –en ökning med över 300 procent.

Även om det är ett fåtal fall per år sticker siffrorna ut. Övrig grova våldsbrott, som mord, misshandel, våldtäkt och rån minskar antalet anmälningar eller ligger på en stadig nivå.

Enligt Curt Ahnlund vid Sollentunapolisen finns det en förklaring till ökningen.

– Förra året hade vi skjutningar vid flera tillfällen. Vi vet att bakgrunden var flera kriminella konstellationer som sköt mot varandra. Det har spätt på statistiken, säger han.

Han menar att ökningen kan se dramatisk ut, men påpekar att det är sällan någon utanför de brottsliga nätverken skadas. Dessutom blossar våldet snabbt upp för att minska lika snabbt igen.

– När gängrivaliteten ökar kan det hända väldigt mycket saker under kort tid. Då går statistiken upp. När vi griper några eller några skadas, så går den ner igen, ­säger Curt Ahnlund.

Det kan bekräftas av Martin och Claes som är patrullerande när­poliser med Edsberg som särskilt fokusområde.

– När något händer så jobbar vi mer intensivt och med en ökad synlighet. Vi kan också punkt­markera vissa individer som vi känner till sedan tidigare, säger Martin.

De har en god kännedom om personer i området och i vilka kretsar de rör sig. Samtidigt påpekar de att ökad synlighet bara är en del av lösningen – parallellt måste polisen utreda brotten och lagföra de skyldiga.

– Det handlar om enskilda individer. Vi ser att ett fåtal personer står för en väldigt stor del av de här brotten, säger Claes.

Efter den senaste skottlossningen i augusti då två personer skadades har Edsberg varit förskonat.

– Det har blivit lugnare, helt klart. Det ser vi tydligt, säger Martin.

Det är en bild som också bekräftas av kommunens säkerhetschef Richard Buske.

– Det finns alltid människor som utsätts för brott och då kan det kännas förmätet att säga att allt är bra. Men vi märker ändå en tydlig, positiv trend. Speciellt från våra fältare som jobbar ute bland ungdomar, säger han.

Precis som polisen pekar han på betydelsen av ett brett arbete för att minska brottsligheten. Kommun, polis och frivilliga måste samverka.

– Att samla de goda krafterna är grundläggande när det gäller ­säkerhets- och trygghetsarbete även om det låter som en klyscha, ­säger Richard Buske.

Fakta

Rån och vapenbrott minskar