ANNONS

Gängen ska bekämpas

Patrik Sverin och Mattias Jonsson arbetar för ett säkrare norra Botkyrka – och nu får de extra stöd.
Patrik Sverin och Mattias Jonsson arbetar för ett säkrare norra Botkyrka – och nu får de extra stöd.
Patrik Sverin och Botkyrkas kommunpolis Mikael Jonsson.
Patrik Sverin och Botkyrkas kommunpolis Mikael Jonsson.
Polisen med samarbetspartners inleder nu en stor långsiktig satsning för att komma åt den organiserade brottsligheten i norra Botkyrka.

Man utesluter inte upplopp när de kriminella nätverken slår tillbaka.
ANNONS

Otrygghet, bilbränder, våld, öppen narkotikahandel och företagare som utsätts för hot. Utmaningarna är många när polisens operativa råd nu startar en satsning mot de kriminella nätverken i norra Botkyrka, där samverkan mellan polis, kommun och myndigheter står i fokus.

Mycket handlar om att komma åt dem som håller i spakarna, menar Palle Nilsson som är biträdande lokalpolisområdeschef för polisområde syd.

Polisen har varnat sina samarbetspartners för att insatsen kan leda till stök och kraftiga kontringar från den organiserade brottsligheten.

– Vi ska inte vara förvånade om det blir ett våldsamt upplopp när vi är i områdena. Då får vi inte backa undan utan gå in med ännu mer, säger Palle Nilsson.

Patrik Sverin som är biträdande lokalpolisområdeschef i Botkyrka berättar att han redan nu har runt 120 poliser, en fördubbling jämfört med förra året. Det har lett till att polisen kunnat svara snabbare mot det behov som finns. Han menar att den nya satsningen, som redan startat smått, kan vara den enskilt största i sitt slag som någonsin genomförts i Botkyrka.

– Nu sker en massa olika insatser kring samverkan och resurserna ska fyllas på, säger Patrik Sverin.

Kommunen och myndigheter har en viktig roll att spela. De kan exempelvis rapportera in misstänkta ageranden, som om personer utan inkomst eller med skulder plötsligt visar sig med dyra föremål.

Patrik Sverin framhåller stödet från invånarna och andra aktörer som en nyckelfaktor för att få bukt med kriminaliteten. Även han förväntar sig starka motreaktioner.

– De kommer att förstöra bilar, kasta sten och liknande men vi kommer att ta hand om det, säger Patrik Sverin.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.