ANNONS

Ska kapa gängens pengar – slår mot knarket

Gunnar Appelgren, poliskommissarie på Stockholmspolisen.
Gunnar Appelgren, poliskommissarie på Stockholmspolisen.
Vapen och granater har blivit allt vanligare på gatorna. Det dödliga våldet fortsätter och året började på samma sätt som det förra slutade.
Men nu ska polisen vända trenden genom att trycka till de kriminella nätverken där det skadar som mest: Knarket.
ANNONS

Polisen vill vända trenden. Vapen, handgranater och de dödliga våldet med koppling till organiserad brottslighet ska minska under 2018.

– Vi kommer att öka trycket på gatorna och lägga prioritet på de kriminella nätverk som utövar speciellt mycket våld, säger Gunnar Appelgren, poliskommissarie på Stockholmspolisen.

Satsningen är en kraftsamling inom polisen som går under namnet GOB 2022 – Grovt Organiserad Brottslighet.

Förhoppningen är nu att polisen ska komma åt ett av nätverkens viktigaste inkomstkällor: Knarket.

– Vi vill vara på plats vid den öppna droghandeln, både uniformerat och civilt. Men vi kommer även öka de dolda insatserna för att jaga införseln.

Tråkig inledning på 2018

Under 2017 ökade antalet skjutningar och totalt dödades 19 personer till följd av våldet.

Året avslutades med en dödsskjutning i Rinkeby på nyårsafton och det nya året hann bli en vecka gammal innan det var dags för en ny gängrelaterad dödsskjutning i Rinkeby.

Polisen nya omställning GOB 2022 är redan påbörjad i polisområde nord och på gång även i syd. Effekt väntas de närmsta månaderna, men tills dess kan nya skjutningar vara att vänta.

”Risken stor för nya skjutningar”

– Vi bedömer att det som sker i Rinkeby är motsättningar mellan kriminella grupper och individer. Därför är risken för skjutningar fortfarande stor, säger Gunnar Appelgren.

Stockholmspolisens egen kartläggning visar att finns det 27 lokala nätverk i hela regionen. 14 är på norra sidan av Stockholm och 13 på södra. Totalt rör det sig om 600-700 personer.

Enligt Gunnar Appelgren visar forskning att det är nya nätverk som försöker etableras sig på den kriminella arenan som utövar mest våld.

Allmänheten orolig

Mycket av våldet och skjutningarna sker bland allmänheten. Den senaste dödsskjutningen i Rinkeby skedde till exempel på en pizzeria framför ögonen på vanliga restauranggäster.

Många är oroliga för att komma emellan – och den risken finns, enligt Gunnar Appelgren.

Men den är liten och han tycker inte att folk ska gå runt och vara oroliga. Däremot måste allmänheten vara mer försiktiga när det gäller handgranater och explosiva varor.

– Der är något som vi i Sverige inte behövt tänka på tidigare. Men ser man ett misstänkt föremål på marken ska man inte röra det. Ett exempel på det är det tragiska som hände i Vårby gård senast.

Även här ska den nya omställningen GOB 2022 ge resultat.

– Handgranater ska bort från gator och torg och risken för att upptäckas med vapen ska öka kraftigt, säger Gunnar Appelgren.

Efter sex månader kommer den första fasen i omställningen att vara avklarad. Därefter fortsätter insatserna i sex månader till.

Men den övergripande förhoppningen enligt Gunnar Appelgren är att året 2018 kan summeras som ett bättre än det föregående.

– Jajamen, det är det absoluta målet.


 

Alla skjutningar med dödlig utgång i region Stockholm 2017-2018

Gul = Händelser 2017. Röd = Händelser 2018.

Källa: Polisen.

ANNONS