Gängkrig kan ligga bakom bilbränder

Efter branden vid Runö station. Varje förstörd bil kostar tusentals kronor, och oskyldiga drabbas.
Efter branden vid Runö station. Varje förstörd bil kostar tusentals kronor, och oskyldiga drabbas.
De anlagda bilbränderna ökar kraftigt i Österåker.

Senast förra veckan eldade någon eller några gärningsmän upp minst fyra bilar. Polisen misstänker att motsättningar mellan två kriminella gäng kan vara en orsak till bränderna.

– Min bil blev sönderslagen tidigare så jag brukar gå ut ibland och spana. Då såg jag att bilarna stod i lågor, berättar Österåkersbon Kristian Belfrage.

På parkeringen mittemot Runö station brann en Volvo och en skåpbil för fullt. Händelsen inträffade vid tretiden, natten mot förra söndagen. Kristian larmade brandkåren – och fick då veta att det hade brunnit på samma ställe bara ett par timmar tidigare.

– Det är ju inte så roligt.

Bara några dagar senare, natten mot i onsdags var det dags igen. Två bilar brann då på Trevebovägen, alldeles nära den plats där sprängmedel stals vid ett inbrott tre veckor tidigare.

Enligt polisen har nu minst 50 bilar förstörts i bränder hittills i år i Österåker.

– Runt 53 bilar, det är väldigt många. Det är en markant ökning och det har vi sett i övriga Ros­lagen också, säger Daniel Lövdahl, närpolischef i Åkersberga.

Ännu har ingen gripits för bränderna. En av polisens teorier att åtminstone några av fallen kan ha att göra med motsättningar mellan två kriminella gäng i Åkersberga. Gängen tros bestå av kanske ett tiotal personer på vardera sidan och kamp om den lokala drogmarknaden kan vara källa till konflikten.

– Det kan vara gamla oförrätter också. Det finns många tänkbara motiv eller kombinationer av motiv.

Enligt Daniel Lövdahl är bränderna svåra att lösa eftersom det går ganska fort att tända på och ­mycket av eventuella spår brinner upp.

Bränderna är också dyra, både för samhället, enskilda ägare och försäkringsbolag. Till det kommer risken att elden kan spridas till närliggande byggnader och skada människor.

– Det är lite konstigt att en så ­liten kommun som Österåker blir så överhopad med bränder och sattyg, säger Roger Steffen, operativ chef på brandförsvaret.

Fakta

Bilbränder i Österåker hittills i år

Maj: 16 bilar brinner på Slussbrovägen och ytterligare fem på andra platser i Åkersberga.

September: 2 bilar på Slussbrovägen, ytterligare 2 skadas.

Oktober: 12 bilar på Lillbrostigen.

November: 2 bilar i Åkers Runö samt 2 bilar på Trevebovägen.

Ytterligare ett tiotal bilar har eldats upp på en handfull andra adresser i Österåker under året.Källa: Polisen, MSB