Gängmedlem på flykt från fängelsestraff

Under utredningen mot Lejonen slog polisen till samtidigt på 15 adresser i västerort.
Under utredningen mot Lejonen slog polisen till samtidigt på 15 adresser i västerort.
För ett drygt år sedan dömdes tiotal personer med kopplingar till västerortsgänget Lejonen till fängelse efter att en stor knarkhärva avslöjats.

En av gängmedlemmarna flyr fortfarande, och har inte avtjänat sitt två år långa fängelsestraff.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om Västerortspolisens största utredning någonsin – vapen- och knarkhärvan som ett tiotal män med kopplingar till den kriminella grupperingen Lejonen dömdes till fängelse för under 2014 och 2015.

Vissa av dem dömdes även för vapenbrott, men aldrig för de skottlossningar i västerort som polisen misstänkte att de låg bakom.

Och den stora utredningen fortsätter. Nyligen dömdes tio personer för att ha köpt droger av knarkligan och ännu fler kan åtalas framöver. Köparna ringde, enligt domen, till kodnamnen Fred och Tony för att beställa taxi. Men egentligen levererades kokaindoser i bil till olika platser i stan.

Domarna för narkotikalangarna med koppling till den kriminella grupperingen Lejonen trädde i laga kraft under 2014 och i början av 2015. Då satt de flesta redan häktade.

Men en person har lyckats komma undan.

Mannen, som är i 25-årsåldern och från stadsdelsområdet, har fortfarande inte inställt sig på anstalten Brinkeberg i Vänersborg, trots att han har blivit delgiven anvisningen. Och polisen har inte hittat honom. Den 23 juni förra året efterlystes han.

Michael Palmqvist på polisområde Stockholm Nords enhet för grova brott tror inte att den dömde fortsatt att begår brott i Hässelby-Vällingby.

– Poliserna i närområdet lär känna igen honom och då skulle det bara vara en tidsfråga innan han hittades, särskilt om han begick brott, säger Michael Palmqvist, som tror att mannen håller till på annan ort eller i ett annat land.

Michael Palmqvist tror att den dömde inte kommer att lyckas hålla sig undan straffet helt. Preskriptionstiden går ut i februari 2025.

– När han dyker upp kommer han att få sitt straff.

Enligt Michael Palmqvist är det ovanligt att den här typen av kriminella personer lyckas hålla sig undan straff.

– Oftast är de redan häktade när de får sin dom, säger han.