Gångtunneln under Esplanaden kan vara stängd för gott

Gångtunnel under Esplanaden i Sundbyberg stängs av. Tåg SJ pendeltåg
När gångtunneln stängts har många tröttat på att stå och vänta vid bommarna, och genar i stället över spåren innan bommarna stängts helt.
Sedan en tid tillbaka är gångtunneln under Esplanaden avstängd.
Anledningen är dels att tjock färg målats på väggarna, vilken täppt till brunnarna när man sanerat och orsakat översvämning. Och dels att kommunens anställda känt sig för otrygga för att vilja städa här.

En vardagsmorgon vid 9-tiden stängs och öppnas järnvägsbommarna vid spåren minst fyra gånger i kvarten för att släppa fram pendel- och SJ-tåg. Vid flera tillfällen håller de öppet bara en knapp minut innan det är dags för nästa tåg att swisha förbi.

Många orkar inte stå här och vänta.

Birgitta Pettersson

Eftersom gångtunneln under spåren nu stängts av på grund av skadegörelse har många Sundbybergsbor i stället börjat chansa och gena över spåren för att slippa stå och vänta på att bommarna ska gå upp.

En av dem som märkt av det är Birgitta Pettersson.

– Många orkar inte stå här och vänta. Särskilt tänker jag på alla barn och ungdomar som passerar här varje dag, säger hon.

Gångtunnel under Esplanaden i Sundbyberg stängs av. Tåg SJ pendeltåg

Man får vara snabb för att hinna över spåren innan det är dags för nästa tåg att passera. Foto: Maria Lilja

Jens Manell, till vardags fritidspolitiker för KD, väntar även han vid bommarna på onsdagmorgonen.

– Jag använder inte tunneln i vanliga fall heller, jag tycker den känns för otrygg i och med att ingen ser vad som händer där nere, säger han.

Kan vara stängd för gott

Tunneln har stängts av kommunen efter att någon eller några under en längre tid klottrat och målat med tjocka lager färg på väggarna, förklarar Jan-Eric Träff, anläggningsingenjör på kommunen.

Tunneln har blivit en otrygg och otrevlig miljö.

Jan-Eric Träff

Att sanera har kostat mycket och målarfärgen har även orsakat stopp i avloppen vid saneringen och lett till översvämningar, vilka även de kostat mycket att åtgärda.

”Tunneln har blivit en otrygg och otrevlig miljö och staden har därför valt att stänga av den tillsvidare”, skriver han till Mitt i.

Gångtunnel under Esplanaden i Sundbyberg stängs av. Tåg SJ pendeltåg

Gångtunneln är nu avstängd på obestämd tid. Foto: Maria Lilja

Även kommunens personal har upplevt att miljön i tunneln har blivit för otrygg för att vilja städa i, enligt Fredrik Härdén, förvaltningschef vid stadsmiljö- och serviceförvaltningen.

Kommer stängas permanent

Gångtunneln kommer framöver att tas bort i och med arbetet med överdäckningen av spåren.

Både Fredrik Härdén och Jan-Eric Träff hintar om att kommunen kanske inte öppnar upp tunneln alls innan det är dags för den att försvinna för gott.

Trafikverket har dock ännu inget datum för när de tänker stänga gångtunneln permanent.