ANNONS

Gångväg utan ljus ökar otryggheten

Hösten är här och mörkret med den. Det känner de som bor i Södergarn av extra mycket. Här har man nämligen renoverat en gångväg från busshållplatsen - men inte satt upp någon belysning.
ANNONS

När Birgitta Thors går av vid busshållplatsen på Södergarnsvägen går hon, precis som många andra den nyfixade gångvägen för att komma till Entunet eller Geddebergsvägen. Men nu när höstmörkret börjat falla över oss är det är en dyster upplevelse. Det finns nämligen ingen belysning utmed hela den renoverade gångvägen.

– Det känns väldigt olustigt att gå här på kvällen, man känner sig väldigt otrygg, säger Birgitta Thors.

Däremot är gatan några meter bredvid gångvägen, som endast är till för biltrafik och därför inte har någon trottoar, ordentligt upplyst med gatlampor. Men eftersom det är många buskar mellan gångvägen och bilvägen skuggas ljuset och gångstigen blir mörk.

– Även om buskarna skulle tas borta skulle det ändå vara för mörkt för att se vem man möter. Det handlar ju om känslan att se vad det är som låter eller vem som kommeremot en, säger Birgitta Thor.

För flera år sedan försökte en villaförening i området få kommunen att sätta upp belysning längs vägen, men fick kalla handen.

Nu har kommunen asfalterat om stigen och piffat till den – men fortfarande finns alltså inga lampor.

– Jag bor ju här och måste ta den här vägen hem – om jag inte vill gå en himla omväg såklart – men det känns konstigt att bygga någonting som ändå inte kan användas, man undrar ju om de varit här och sett hur mörkt det är, frågar sig Birgitta Thor.

På trafikförvaltningen finns ingen som har koll på varför inga lampor satts upp. Men förvaltningschefen Pernilla Dufström säger att man i allmänhet satsar – och kommer att satsa mer på belysning för gång- och cykeltrafiken än man tidigare gjort.

– Bilvägar har tidigare fått förtur men vi jobbar på att fortsätta att bygga ut belysningen även på öns gång- och cykelvägar och i den andan kommer vi att jobba vidare även nästa år.

ANNONS

Ska man behöva gå från busshållplatsen till sitt hem i mörker?

– Vi vet att det finns många gångbanor som behöver belysas. Jag kan inte uttala mig om just den här gångvägen i Södergarn, men man kan säga att vi jobbar oss genom ön – bland annat ska vi nu sätta upp bättre belysning på flera lekplatser, säger Pernilla Dufström.

Fakta

Belysning kan öka tryggheten

Enligt Brottsförebyggandet rådet kan förbättrad utomhusbelysning bidra till minskad brottslighet. Enligt en teori verkar det avskräckande då man ser varandra och att fler befinner sig utomhus. Enligt en annan teori ger belysning en känsla av att man värnar om området, vilket ökar den sociala kontrollen i området, vilket i sin tur kan ha brottsförebyggande effekter.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.