Går nära miljonen över acceptpriset

På Kungsholmen har ett stort antal lägenheter sålts för en bra bit över utgångspriset. Värst i hela stadsdelen är ettan på Gambrinusgatan.
På Kungsholmen har ett stort antal lägenheter sålts för en bra bit över utgångspriset. Värst i hela stadsdelen är ettan på Gambrinusgatan.
Acceptpriset skulle sätta stopp för lockpriserna, men i stället skenar ­gapet mellan utgångspris och slutpris.

I snitt skiljer det nu 11 procent mellan det pris mäklaren sätter­ och det som köparen ­betalar, ­ibland drar det iväg runt en miljon kronor.

Sensommaren 2011 började de flesta mäklare i Stockholms innerstad med ”accepterat pris”. Det var ett försök att få bukt med trenden att locka till sig spekulanter genom att sätta ett utgångspris som låg långt under lägenhetens marknadsvärde.

De nya acceptpriserna skulle motsvara lägenhetens värde och det lägstapris som säljaren var beredd att sälja lägenheten för.

Och det gav resultat.

Inom ett år minskade skillnaderna mellan utsatt pris och slutpris från 29 till 1 procent på Kungsholmen, enligt Mäklarstatistik.

Men nu tycks de så kallade lockpriserna vara tillbaka igen.

Lokaltidningen Mitt i har jämfört utgångspriserna med slutpriserna på alla bostadsrätter som sålts i Kungsholmen från årsskiftet fram till förra veckan, 251 stycken. I genomsnitt kostade en bostadsrätt 11 procent mer än det utsatta priset, eller 330 000 kronor.

På enskilda lägenheter går priset upp betydligt mer. Exempelvis såldes nyligen en tvåa på Stora Essingen om 34 kvadratmeter för 725 000 kronor över utsatt pris, motsvarande en ökning på 36 procent.

Det retar upp bostadsspekulanter som lägger tid och energi på att gå på visningar och att följa budgivningar. Mikael Helldén budade på en lägenhet med acceptpris i innerstan och vann budgivningen. Men trots att han bjöd 150 000 över acceptpriset blev det ingen försäljning.

– Säljaren var inte nöjd och tyckte att prisutvecklingen varit för dålig. Därför drog säljaren sig ur trots att vi vunnit, berättar han.

I den fortsatta jakten på en annan lägenhet har han stött på många priser som dragit iväg.

– Vissa objekt som ligger ute i vår prisklass känner man direkt att det här är ingen idé, att det är ett solklart lockpris som kommer att skena iväg, säger han.

Ingrid Eiken är vd för branschorganisationen Mäklarsamfundet och får ta emot många klagomål från kunder som är irriterade över mäklare som sätter för lågt pris.

– I höstas ringde nästan ingen om det här, men i januari handlade en tredjedel av alla samtal vi fått om det, säger hon.

Pasha Sabouri är ordförande för Fastighetsmäklarförbundet, som också är en branschorganisation. Han tror att en förklaring till den senaste tidens lockpriser är den ”galna marknaden”.

– Vissa mäklare kanske med flit sätter ett lågt pris, men en större förklaring tror jag är marknaden vi har med lågt utbud, många bud och snabba affärer.