Går till attack mot Botkyrkabyggens vd

Nooshi Dadgostar (V).
Nooshi Dadgostar (V).
Nooshi Dadgostar (V) utsattes för en hetskampanj när Botkyrkabygge sålde ut lägenheter på Albyberget 2013, skriver hon i en krönika. Hon anklagar bolagets vd för att ha lett utfrysningen.

Kampanjen mot Nooshi Dadgostar ska ha börjat när hon, som Vänsterpartiets representant i Botkyrkabyggens styrelse, röstade nej till utförsäljningen av över 1 000 lägenheter på Albyberget förra året.

– Det ledde till att jag blev indragen i en lång rad utpressningsmöten, säger Nooshi Dadgostar.

Nu kandiderar 29-åringen till riksdagen, men i en krönika i webbtidningen ­Feministiskt perspektiv skriver hon om tiden som kommunpolitiker i Botkyrka.

Där berättar hon om hur hon utsatts för ryktesspridning och blivit baktalad i samband med lägenhetsförsäljningen. Botkyrka­byggens vd Ulf Nyqvist får ta emot hård kritik i krönikan.

Vid ett tillfälle ska vd:n ha hotat att polisanmäla henne.

– Jag begärde ut allmänna handlingar om buden från andra bolag som var intresserade av att köpa, men fick inte hämta ut dem. De sa att det var sekretessbelagda handlingar. Efter det ringde Ulf Nyqvist runt och talade om för mina kollegor att han tänkte polisanmäla mig, säger hon.

Hennes tidigare partikamrat Mats Einarsson (V) bekräftar händelserna.

– Det som står i krönikan stämmer med min bild av det som hänt, säger han.

Nu vill Nooshi Dadgostar se en förändring, eftersom det hon utsattes för inte hade varit möjlig utan en viss kultur, menar hon.

– Många bolagsstyrelser är befolkade av medelålders män med makt. Klimatet och strukturen där måste förändras. Jag har utsatts för en respektlöshet som är stötande och jag tror inte att samma sak hade hänt mina äldre, manliga kollegor. Jag representerade enbart partiets ståndpunkt men fick utstå ett rent karaktärsmord på mig som person.

Lokaltidningen Mitt i har sökt Ulf Nyqvist, Han vill inte kommentera saken utan hänvisar till Bo Johansson (S), styrelseordförande i Botkyrkabyggen. Bo Johansson säger att anklagelserna saknar grund.

– Jag anser att vi har haft och har en bra och öppen atmosfär i styrelsen, och har inte sett att det funnits tendenser till det som ­Nooshi talar om. Jag blir lite förvånad över det som sägs och jag har fullt förtroende för Ulf Nyqvist.

Nooshi Dadgostar är inte förvånad över svaret.

– Nej, det är ett ickesvar som är väntat.

Mats Einarsson anser att Bo Johanssons svar är respektlöst.

– Indirekt ifrågasätter de Nooshis upplevelser och den respekt det här förtjänar.