Garage i Skarpnäck blev knarkfabrik

35 kilo cannabis har odlats i garaget i Skarpnäck. Allt för försäljning till missbrukare.
35 kilo cannabis har odlats i garaget i Skarpnäck. Allt för försäljning till missbrukare.
Ett garage i Skarpnäck har använts som knarkfabrik. Under flera års tid odlade och torkade två män stora mängder cannabis i garaget.
Nu har de dömts till fängelse för grovt narkotikabrott. Samtidigt döms deras fruar för att ha tvättat pengar.

I drygt tre års tid odlade männen, som är medelålders, stora mängder cannabis i garaget. Garaget hyrdes av en av dem som tillsammans med den andre byggde om det till en odlingsanläggning. Ingen av männen bor dock i Skarpnäck utan i  en kommun söder om Stockholm.

I garaget har de byggt upp olika rum. Där har de sedan installerat ventilation, specialbelysning, bevattningssystem och torkställningar. Och rummen har anpassats för att driva upp plantor i olika storlekar.

Mannen har hyrt garaget sedan hösten 2014. När polisen gjorde sitt tillslag i februari i år fanns där omkring 8,5 kilo cannabis.

Men enligt åtalet rör det sig om minst 35 kilo som ska ha framställts där under den tid garaget har hyrts. Och under tiden har männens fruar hjälpt till att tvätta pengar som de fått in på olaglig väg.

Totalt handlar det om hundratusentals kronor. Bland annat ska en av männen ha betalat ut pengar i lön till en av kvinnorna från sitt företag, trots att hon aldrig har arbetat där.

Nu har tingsrätten dömt männen till fem respektive fyra år och sex månaders fängelse för grovt narkotikabrott.

Tingsrätten anser att det är särskilt försvårande att cannabisodlingen har varit omfattande och pågått under lång tid. Och att all framställning av narkotika har varit avsedd för andras missbruk och har genererat stora vinster för de båda männen.

De båda kvinnorna anses skyldiga till penningtvätt men klarar sig undan fängelsestraff. De får istället villkorlig dom med samhällstjänst och dagsböter.