Garagemordet – polisen vädjar om hjälp

Rinkebybor skakade efter garagemordet
Rinkebybor skakade efter garagemordet
Mordet i garaget på Degerbygränd skakar flera Rinkebybor. Polisen vädjar nu om hjälp.
– Vi är intresserade av att komma i kontakt med fler som kan ha gjort iakttagelser eller har bakgrundskunskap om händelsen, säger Roger Johnsson, kriminalinspektör i polisområde Nord och förundersökningsledare i ärendet.

Inne i garaget på Degerbygränd flyttar fastighetsskötarna blommor och ljus, för att bilarna ska kunna passera utan att köra över minnesplatsen för den man i 20-årsåldern som sköts ihjäl här för två dagar sedan.

Larmet om den skottskadade mannen kom in till polisen klockan 04.26 på tidiga söndagen.

Ett flertal polispatruller och ambulans skickades direkt till platsen.

Mannen, som är hemmahörande i Rinkeby, sköts med flera skott och satt i en bil i garaget när polisen kom till platsen. Sjukvårdspersonal försökte hjälpa mannen men hans liv gick inte att rädda. Han avled i garaget.

Polisen har ännu inte någon misstänkt men arbetar just nu med stora resurser för att utreda ärendet.

– Vi har fått god hjälp från personer som gjort iakttagelser. Vi är fortsatt intresserade av att komma i kontakt med fler som kan ha information om händelsen eller har bakgrundskunskap om händelsen, säger Roger Johnsson, kriminalinspektör i polisområde Nord och förundersökningsledare i ärendet.

På grund av pågående förundersökning är polisen mycket förtegen i ärendet och vill inte kommentera eventuellt motiv till mordet.

Flera i området är skakade efter händelsen.

– Jag blir rädd. Flera unga dödas varje år, säger Leila Ahmed, som arbetar nära mordplatsen.

– Det är djupt tragiskt att unga mördas och att det händer mitt i vårt område. Varje dödsfall är ett misslyckande, kanske hade man kunnat göra något tidigare, säger Elvir Kazinic (S), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.

I år kommer antal fältassistenter i stadsdelen utökas från sju till tio. Bemanningen på ungdomsgårdar och träffpunkter ska öka och samarbetet med föräldragruppen knuten till Ungdomens Hus ska utvecklas. Det hoppas han ska öka tryggheten tillsammans med andra planerade insatser.

– Flera insatser sker i samverkan med civilsamhället, landstinget, polisen, arbetsförmedlingen eller andra delar av Stockholms stad, vi måste lösa problemen och öka tryggheten tillsammans, säger Elvir Kazinic (S).

”Djupt tragiskt att unga mördas”

Kerstin Aggefors (S) är också politiker i stadsdelsnämnden. Hon bor i fastigheten och parkerar sin bil några meter från mordplatsen.

– Det man är orolig för är att man ska befinna sig på fel plats vid fel tid, men man kan inte går runt och vara ängslig hela tiden. Det vi politiker måste göra är att arbeta för att unga ska få sysselsättning och motverka tillförseln av unga till kriminella gäng.

I området kring garaget på Degerbygränd har det tidigare varit oroligt och rapporterats om narkotikaförsäljning. Boende i området berättar att det ofta är obehöriga i garaget och utanför.

I oktober gick garageporten sönder under ett polisingripande i garaget. Sedan dess har garaget saknat port och gapat öppet.

Säkrare garageportar ska skapa trygghet

– Vi har haft problem med obehöriga i garagen. Vi har också haft problem med skadegörelse på flera av våra garageportar därför ska flera portar under första kvartalet bytas ut till säkrare. Det är lång leveranstid på dem, därför dröjer det, säger Daniel Sedighha Mattsson, säkerhetschef på Familjebostäder, som förvaltar fastigheten.

Enligt honom planerar de även ytterligare åtgärder för att öka tryggheten och de för samtal med bland andra polisen. Men han vill inte gå in på vilka typer av åtgärder som planeras.

Man mördad i garage i Rinkeby