ANNONS

Garaget pekas ut som centrumet för otryggheten

Många tycker att det är otryggt i och kring garaget i Tensta centrum.
Många tycker att det är otryggt i och kring garaget i Tensta centrum.
Otryggheten i och kring garaget i Tensta centrum är orsaken till att butikerna i Tensta förlorar kunder.

Det menar ett 20-tal butiksägare, som nu vädjar till stadsdelsnämnden om hjälp. Flera berättar att affärerna går så dåligt att de kan tvingas stänga.
ANNONS

Det är onsdag lunchtid och glest med folk i de flesta butiker och restauranger i Tensta galleria. Enligt handlarna brukar det inte vara så här.

– Det är garaget som gör det. Det är katastrof. Vi brukar ha fler kunder, men senaste halvåret har det blivit färre. Ingen vill parkera där, säger Mana, som arbetar i en av butikerna i Tensta centrum.

Hon berättar att försäljare inte heller i lika hög utsträckning kommer till butiken för att visa nya produkter.

Alla butiksägare som Mitt i talar med vill vara anonyma eftersom de upplever kriminella gäng i området som hotfulla. Flera butiksägare berättar hur hot har blivit en del av vardagen och att personer köper och använder droger i garaget.

– Mina kunder blir erbjudna att köpa droger när de parkerar bilen, säger en av butiksägarna i gallerian i Tensta.

25 butiksägare har skickat en skrivelse till Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning, där de vädjar om hjälp. Där pekas garaget ut som en av de största orsakerna till otryggheten i centrum. De vill ha övervakning dygnet runt och besked från nämnden om vad som ska hända med garaget i framtiden.

– Ta ett beslut, börja gräva och bygg bort problemen. Affärerna går mycket dåligt, vi kanske tvingas stänga butiken, säger en annan butiksägare.

Fastpartner, som äger och förvaltar garaget, är medvetna om problematiken och har länge hoppats på att få bygga en kontorsbyggnad där garaget står med stadsdelsförvaltningen som hyresgäst. Men planerna står för närvarande stilla. En annan åtgärd som utreds är att flytta garagets entré längre ifrån tunnelbaneuppgången och innan årsskiftet planerar trafikkontoret en mindre upprustning av området runt garaget, som uppskattas kosta en miljon kronor.

Men det räcker inte menar handlarna. Politikerna är medvetna om problemen.

ANNONS

– Jag vill själv inte parkera bilden i det garaget, säger Ole-Jörgen Person (M) vice ordförande i Spånga-tensta stadsdelsnämnd.

– Det bästa vore att riva garaget och bygga bostäder, men i väntan på det hoppas jag på att vi kommer få tillstånd att kameraövervaka garaget, fortsätter han.

Awad Heris (MP) ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, berättar att tryggheten har hög prioritet och att de just nu arbetar med en trygghetsstrategi för stadsdelen.

– Vi diskuterar till exempel möjligheten att införa medborgarvärdar i Tensta och stärka samarbetet med föreningarna, att de skulle kunna adoptera delar av centrum och hjälpa till att arbeta med tryggheten.

Polisen i Södra Järva har i flera år haft problem med garaget på Taxingegränd i Tensta, som blivit ett tillhåll för Tenstas undre värld.

– När vi efterföljer personer händer det att de åker in i garaget. Då finns ofta fler ungdomar där som backar upp dem vi jagar och försvårar vårt jobb, säger Frida Nordlöf, kommunpolis för Spånga-Tensta.

Många gånger har unga kastat sten från garagetaket. Översta våningen är sedan cirka ett år stängd och öppettiderna för garaget har begränsats.

– Det är vi tacksamma för det. Drömmen vore om det revs, men det kommer inte hända eftersom det behövs parkeringsplatser.

Hon berättar att civilpolisen är på plats varje dag för att bekämpa narkotikaförsäljningen.

Polisen i Järva ingår också i en centrumgrupp med bland andra stadsdelsförvaltningen, trafikkontoret, och SL, för att genom olika åtgärder öka säkerheten i centrum.

– Vi har också diskuterat möjligheten, att sätta in högfrekventa ljud som inte skadar men gör att det blir störande att uppehålla sig länge i garaget.

Vad tycker du om garaget i Tensta och vad bör man göra åt det?

Fahyma Alnablsi, 59 år, Tensta.

– Det luktar och är otryggt. De borde också anställa en vaktmästare i garaget för att hålla rent och snyggt.

De borde bevara några plan med parkering och sedan flytta Tenstakonsthall högst upp och göra idrottshall där konsthallen står idag.
Istivan Bené, 68 år, Tensta.

– Jag tycker det är tråkigt att de berättar om planer för garaget som sen inte blir av. Vad händer? jag blir besviken. Politikerna borde planera bättre. Det vore bra om stadsdelsförvaltningen flyttade hit så att det blir mindre stök.
Leon, 31 år, Rissne.

– Jag kommer hit för att klippa mig och det är inte så kul att ha ett garage i mitten av ett centrum. De borde flytta gallerian hit eller bygga något som aktiverar folk i området.
Asha Ali, 38 år, Tensta.

– Det är tråkigt att det brinner bilar där. Det känns inte så roligt, att det händer mitt i centrum. Det skulle vara kul om de byggde något ovanpå garaget till exempel affärer.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.