ANNONS

4H-gården i Vallentuna läggs ner

Föreståndaren Ellen Wik har sagt upp sig. Vad som ska hända med gården vet hon inte.
Föreståndaren Ellen Wik har sagt upp sig. Vad som ska hända med gården vet hon inte.
Det är bara en dryg månad sedan de fick extra pengar av kommunen för att överleva.
Men nu dras svångremmen åt och Vallentuna 4H-gård får hastigt lägga ner.
– Min dotter har gråtit i timmar, säger Ulrica Blomstrand.
ANNONS

Hennes dotter är tolv år och har varit på 4H-gården ända sedan hon var två och gick dit med förskolan. I går fick hon reda på att Vallentuna 4H-gård, den äldsta i Sverige, ska läggas ner till årsskiftet eftersom kommunens bidrag inte räcker.

– Vi är alla i chock, säger Ulrica Blomstrand. Hon har varit där så mycket. Kommunen ska satsa på ett nytt IP och ett tjusigt kommunhus. Det här drabbar mest tjejer. Men de behöver också någonstans att vara.

Positiva signaler

I flera år har Vallentuna 4H-gård dragits med ekonomiska problem och underbemanning. Det årliga bidraget de haft från kommunen på 140 000 kronor har inte räckt till.

– Vi har haft möten med fritidsförvaltningen om att vi behöver mer pengar för att kunna fortsätta, säger gårdsföreståndaren Ellen Wik. Vi har också fått mer pengar och det har låtit positivt inför nästa år. Nu meddelar de att vi inte får mer och att det inte blir något nytt kontrakt, inget mer driftsbidrag. 

Bidraget från kommunen har i år fyllts på så att de under 2018 får totalt 450 000 kronor. Det senaste tillskottet beslutades i fritidsnämnden så sent som den 25 oktober.

Bara ett par veckor efter fritidsnämndens möte, den 12 november, antog kommunen sin budgetplan för de närmaste åren. Den innebär snäva ramar för alla förvaltningar. Men när avtalet med kommunen löpte ut och skulle förhandlas om ville 4H enligt chefen för fritidsförvaltningen Petri Peltonen ha betydligt mer än tidigare, mellan 650 000 och en miljon kronor, för att klara verksamheten

Petri Peltonen.

– Det finns inte utrymme för att ge så stora summor till 4H, säger han.

ANNONS

När det stod klart att kommunens bidrag inte skulle räcka fattade 4H i Stockholms län beslutet att lägga ner gården.

Krismöte

I måndags hade de tre anställda på gården  krismöte med länsförbundet om hur vi ska gå vidare. Nu är de uppsagda och ska bara vara kvar december ut. Djuren placeras ut på andra 4H-gårdar. 

4H-gården i Vallentuna har runt 250 medlemmar och varje vecka kommer 100 barn, de allra flesta flickor, hit för att vara med varandra och med djuren. Barnen är från 3 år och uppåt.

Hur reagerade barnen när ni berättade?

– De blev ledsna, säger gårdsföreståndaren Ellen Wik. Många är här varje dag för att umgås och vara med djuren.

Petri Peltonen säger att det är för tidigt att säga hur kommunen ska hitta andra verksamheter till de flickor som nu får sluta på 4H.

– Det är 4H som väljer att avveckla, vilket jag tycker är ansvarsfullt för djurens och personalens skull. Sedan är det deras arbete att hantera hur man gör med personalen. Det är inget kommunalt beslut. Det här är besked som kom i måndags och så långt har vi inte kommit. 

När de säger att de behöver minst 650 000 och ger 140 000 så borde ni ha anat att det skulle få konsekvenser. 

– Vi har haft en dialog med föreningen i ett och halvt års tid. De har också varit medvetna om det här.

Vi har sökt regionkonsulent Kaisa Karlsson på 4H i Stockholms län utan att få svar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.