ANNONS

Gårdshus kan stoppa hotellplaner

Projektchefen Olle Henriksson i gamla hallen.
Projektchefen Olle Henriksson i gamla hallen.
Nya östermalmshallen.
Till höger: den nya innergården med inglasande tak och hotellets fasad.
En kulturmärkt byggnad på innergården av Riddaren 13 kommer avgöra det nya hotellets utformning och möjligheter. På torsdag kommer beslut om rivning eller ej.
ANNONS

I arbetet med hotellbygget, som ska anslutas till nya Östermalmshallen, har fastighetskontoret stött på ett problem– en kulturmärkt byggnad från 1890-talet.

Fastighetskontoret har ansökt om att riva byggnaden på innergården av Riddaren 13, men Stadbyggnadskontoret har nekat ansökan med anledning av att det omfattas av rivningsförbud i detaljplanen. Stadsbyggnadkontoret menar att byggnaden är instabil och att riskerna är stora vid fastighetens ombyggnad. Men Olle Henriksson på Fastighetskontoret ser en större risk med att låta byggnaden stå kvar.

– Vi ser att det är undermålig kvalité, dåligt tegel och dåligt skick. Man måste göra förstärkningsåtgärder för att säkra byggnaden och det är ganska omfattade arbete.

 

På bilden: det gårdhus som önskas rivas. Foto: Stockholms stad.

Vill återskapa

Tanken är enligt Henriksson att innergården ska bli en inglasad och hänga samman med det planerade hotellet. Att besökare ska kunna röra sig mellan innergården (Riddaren 13), hotellet och saluhallen (Riddaren 3). Byggnaden som önskas rivas ingår i en magasinbyggnad som byggdes på 1890-talet och enligt Henriksson är rivning det bästa alternativet på grund av byggnadens kvalité.

– Det är orsaken till att vi vill ta ned det och bygga upp det igen med samma exteriör, samma typ av putsad fasad, takfot och plåttak.  Det är tänkt att vi ska återskapa byggnaden, man ska inte kunna se att det är en nybyggnad.

Enligt saluhallens hemsida kommer öppningen av saluhallen ske våren 2019, och hotellet öppnar preliminärt i slutet av 2018.

ANNONS

 

Utformning kan ändras

På torsdag ska beslut om rivning tas i Stadsbyggnadsnämnden. Om nämnden ger tummen ned är renovering det enda alternativet.

– Det är det vi måste göra. Vi får förlika oss med det beslut som meddelas. Men hur vi ska göra det är ganska komplext. Hur vi än gör så blir det förstärkningsarbete i byggnaden.

Vilka ekonomiska konsekvenser ett avslag skulle innebära kan Henriksson inte svara på.

– Vi har inte räknat ut det än. Men tiden är också en faktor, vi lämnade in det här i juni och ärendet är fortfarande öppet. Det kostar pengar att komma vidare.

Hotellets utformning blir en av följderna om rivning inte tillåts.

– Vi har ett antal scenarier, fem eller sex olika alternativ och lösningar på hur vi ska lösa det. Vi för en dialog med hotellet som ska dit, men vi har lite svårt att överblicka konsekvenserna.

 

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.