ANNONS

Frågan om gårdshuset skjuts på framtiden

Hus planeras i kvarteret Nebulosan i Vasastan.
Huset blir fem våningar högt och ska innehålla 44 hyresrätter.
Gårdshuset mellan Västmannagatan och Dalagatan har väckt högljudda protester.
På onsdagen bordlades ärendet i stadsbyggnadsnämnden.
– Man behöver diskutera det lite mer helt enkelt, säger Ömer Oguz, pressekreterare för stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).
ANNONS

Fastighetsbolaget Probitas som vill bygga 44 hyresrätter i ett gårdshus mellan Dalagatan och Västmannagatan. Mitt i har tidigare skrivit om bygget, som orsakat högljudda protester. Hittills har 69 yttranden och en protestlista med 110 namnunderskrifter lämnats in till stadsbyggnadskontoret.

Bland kritikerna finns förskolan Spöket – som använder innergården som lekyta.

Bordlades i nämnden

I dag, onsdag, togs förslaget upp i stadsbyggnadsnämnden. Inför mötet föreslog tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret att plansamrådet skulle godkännas och att planerna skulle tas vidare för granskning. Men nämnden beslutade istället att bordlägga ärendet, vilket innebär att planerna tas upp vid ett senare tillfälle.

– Man behöver diskutera det lite mer helt enkelt, säger Ömer Oguz, pressekreterare för stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S)

Gårdshuset planeras bli fem våningar högt och innehålla 44 lägenheter, i huvudsak ettor och tvåor. På taket föreslås en stor takterass som ska kunna användas av alla boende i kvarteret. Dessutom planeras en ny entré mot Västmannagatan i ett av de befintliga husen.

ANNONS

Oroliga boende

De boende i området har varit oroliga för att deras boendemiljö kommer att försämras på grund av sämre luft, mindre ljusinsläpp och mer insyn mellan husen. Men enligt tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret kommer inte dagljusförhållandena på gården att försämras nämnvärt av det nya huset. När huset är byggt kvarstår 775 kvadratmeter av innergården, som kan användas av alla i kvarteret.

”Denna yta kan utformas så att den passar både förskolan och de boendes behov”, skriver tjänstemännen i ett tjänsteutlåtande.