Besök Garnisonen och andra Östermalmspärlor

Garnisonen.
Garnisonen öppnas upp.
Hälsa på en riktig stylist, en kunglig vänthall eller kolla in hela Garnisonen. När Open Stockholm slår upp dörrarna finns möjlighet för allmänheten att besöka platser som aldrig annars skulle nås.

I helgen öppnas Stockholm upp i Open House Stockholm för andra året i rad. Då kan allmänheten passa på att besöka olika byggnader och ställen som kanske inte alltid annars är öppen för alla.

Bland annat kommer du som besökare kunna anmäla dig till eventet  ”speeddejta en arkitekt”, kolla in hela Garnisonen eller varför inte ta en tur till Norra Djurgårdsstaden. I Nacka hålls ett magiskt VM i trädhus för arkitekter eller låt dig välkomnas in i mäktiga Grünewaldsvillan i Saltsjöbaden, ritad av självaste Ferdinand Boberg 1893.

Om inte flärden räcker till kan man passa på att ta sig till den kungliga vänthallen på Centralen. Här brukar kungafamiljen sitta och vänta när möjligheten ges till en tågresa.

Vi ringde Johan Tegel, pressekreterare vid Hovet, för att fråga hur ofta kungafamiljen åker tåg egentligen?

– De åker tåg när de har möjlighet att göra det, säger han.

De har i alla fall väntat på tåg någon gång och nu kan även du få prova att vänta kungligt.

Är tåg ingenting för dig kan du passa på att spana in Stockholms stadsdelar på cykel. Cykelturen börjar vid Wenner-Gren Center och går vidare genom Hagaparken mot Arenastaden för att slutligen avslutas i Solna Business Park. Cykelturen är cirka 8 kilometer och det är inte tal om någon vrålåkstur med cykeldårar. Däremot kommer turen gå exklusivt in på Friends arena, där möjligheten ges att kika in bakom kulisserna.

Du behöver inte föranmäla dig till cykeleventet, bara befinna dig på plats lördag klockan 11.00.

Känner du för lite mindre action är Riksrådsvägen i Bagarmossen kanske ett möjligt besöksalternativ. Här finns 115 radhus som består av fyra helt olika hustyper. Värt ett besök? Absolut. Ps glöm inte legitimation, antalet platser är begränsat.

Murmestare Embetets hus håller öppet på Västerlånggatan, palatset som upprättades 1629 och byggdes om vid ett flertal tillfällen. 1975 köpte Murmestarembetet huset.

Under festivalen kommer du också kunna besöka en riktig stylist. Henrik Nero, fotograf och stylist, bjuder hem till sin bostad på Hälsingegatan.

Kanske ännu mer spektakulärt än att besöka en stylist är att komma ner under Vita Berget på Södermalm. Här har internetleverantören Banhof förvandlat ett gammalt bergrum till en futurisktisk serverhall.

Här kan du anmäla dig till alla Open House Stockholms visningar. Evenemangen och visningarna är gratis.

Fakta

Här öpnnas det upp på Östermalm

✔️ Hotel Kung Karl, Birger Jarlsgatan 21. Kolla in huset som byggdes 1903 och som ritades av Hagström och Ekman.

✔️ Open lab, Valhallavägen 79. Välkommen att kolla in det som kallas ”framtidens arbetsplats”.

✔️ Studentbostäder på KTH:s campus, Drottning Kristinas väg. ”Kompislägenheter” visas upp.

✔️ Prova att gjuta betong, KTH:s entré Osquars backe 2.

✔️ Tech farm 9, Kommendörsgatan 9. Kolla in huset där entreprenörer och kreatörer delar på levnadsyta. De som bor i huset blir också forskade på för att kolla hur det är att bo på liten yta tillsammans med många andra.

✔️ Garnisonen, Karlavägen 100.  Nu kan du få en visning av det enorma kvarteret mellan Tv-huset och Karlaplan.

✔️ ”T-house”, Engelbrektsplan 1. Landmärket som ritades av Erik Lallerstedt kallas i dag T-house och öppnas upp med guidade visningar.

✔️ Stadsvandring Humlegårdsturen, Engelbrektsplan 1. Få en guidad visning av Birger Jarlsgatan och kvarteren runt omkring.

✔️ Utställning om OS 1912 och visning av Stadion, Lidingövägen 1.

✔️ Stadsvandring i Norra Djurgårdsstaden, startar vid Storängstorget.

✔️ Nya Kungliga musikhögskolan, Valhallavägen 105. Visning av de nya lokalerna.

Kolla in fullständigt program här.