ANNONS

Gaspriset höjs 50 procent

”Jag kokar en hopp te på morgonen, annars använder jag knappt spisen”, säger Ing-Margret Lackne, en av 3000 personer i Solna-Sundbyberg som får höjt gaspris från den 1 mars.
”Jag kokar en hopp te på morgonen, annars använder jag knappt spisen”, säger Ing-Margret Lackne, en av 3000 personer i Solna-Sundbyberg som får höjt gaspris från den 1 mars.
Stockholm Gas har mono- pol på gasförsörjningen till hushållen i Stockholm.

Nu ska bolaget byta ut 40 mil rör för att modernisera nätet. Det kommer att kosta upp till en halv miljard kronor – en summa som läggs på kunderna.
ANNONS

Ing-Margret Lackne på Vintervägen är en av 3 000 gaskunder i Solna och Sundbyberg som drabbas av Stockholm Gas höjda priser. Den 1 mars höjs taxan med cirka 50 procent.

Från att tidigare ha betalat 2 251 kronor om året höjs räkningen med 1 125 kronor till 3 376 kronor per år.

– Man blir bara förbannad. Jag betalar för mycket redan i dag, och jag använder ju knappt spisen. En vanlig dag kokar jag tevatten på morgonen och äter fil och en macka till lunch och något litet på kvällen, menar hon.

Hon är mycket kritisk till Stockholms Gas sätt att beräkna hur mycket man ska betala. Gaspriset bestäms nämligen inte utefter hur mycket man förbrukar utan efter hur många rum man har. Ing-Margret, som bott i sin fyrarummare sedan 1966, får betala mer än en familj som bor i en trea.

– Att lägenheten är stor betyder inte att man förbrukar mer. Jag är ju ensam här, och halva året är jag dessutom på landet och förbrukar ingenting. Det var bättre förr när man köpte gaspolletter. Det var rättvist, säger hon.

Även hennes granne Uno Pettersson är upprörd.

– Höjningen är exceptionell. Det är först nu när man börjar titta igenom papperen som man förstår hur mycket pengar det egentligen är. Jag får en höjning på över 80 procent, säger Uno Pettersson som bor i en trea.

Även han ifrågasätter hela prismodellen där man räknar på antal rum.

– Det enda rimliga vore att betala efter förbrukning. Vad hade det kostat om vi hade haft el? Det vet vi ju inte eftersom det inte går att jämföra förbrukningen.

ANNONS

– Sedan undrar man ju hur länge vi ska leva med gasspis, finns det någon framtid? Risken är att man gör den här renoveringen och sedan stängs gasnätet ner om några år, säger Uno Pettersson.

Att be hyresvärden installera elspisar i stället är inget alternativ eftersom huset de bor i är så gammalt.

Elledningarna håller helt enkelt inte för att tillgodose alla nya spisar, vilket är ett lika stort problem i Stockholms södra förorter.

Inge Telander, pressansvarig på Stockholm Gas, försvarar höjningen av gaspriset.

– Vi gör ju den här investeringen för att vi ska kunna fortsätta leverera gas till våra kunder. Delar av gasnätet är i risigt skick. Ledningarna är mellan 50 och 100 år och måste bytas ut, säger han.

Att kunderna nu får betala gasen en gång i kvartalet i stället för som tidigare en gång per år hoppas han ska göra ”bördan lite lättare”.

Kunderna upplever schablonberäkningen per rum som orättvis?

– Jag har förståelse för det. Tanken med beräkningen är att ju större bostaden är desto fler kan antas bo där med ökad gaskonsumtion som följd. Vi får inte föra register över hur många som bor i bostäderna.

– Att införa mätare eller pollettsystem skulle kosta så mycket att vi fick stänga ner verksamheten, det är helt omöjligt, menar han.

Man undrar ju hur länge vi ska leva med gasspis, finns det någon framtid?Uno pettersson

Fakta

Nya priser på stadsgasen

Gasledningarna i Solna, Sundbyberg och Stockholm, cirka 60 mil rör, är 50-100 år gamla och behöver bytas ut. 20 mil är redan bytta och kostnaden för de resterande 40 milen läggs på kunderna, vilket gör att Stockholm Gas höjer priserna från 1 mars.

Alla rör beräknas vara utbytta om cirka tio år.

För en etta blir det nya priset 641 kronor per kvartal, för en tvåa 729 kronor, för en trea 785 kronor och för en fyra 844 kronor.

Källa: Stockholm Gas

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.