ANNONS

Gaspriset höjs med 50 procent

”Ett slag under bältet”, tycker Rita Lundin, ordförande i den lokala hyresgästföreningen 53:an, om prishöjningen på stadsgasen.  foto: pekka pääkkö
”Ett slag under bältet”, tycker Rita Lundin, ordförande i den lokala hyresgästföreningen 53:an, om prishöjningen på stadsgasen. foto: pekka pääkkö
Stockholm Gas har monopol på gasförsörjningen till hushållen i Stockholm. Nu ska bolaget byta ut 40 mil rör för att modernisera nätet. Det kommer att kosta upp till en halv miljard kronor, en summa som läggs på kunderna.
ANNONS

Gunilla Sar i Hägersten är en av 21 000 kunder i söderort som drabbas av Stockholm Gas höjda priser. Den 1 mars höjs taxan med cirka 50 procent.

– Jag vill inte ens ha gas. Men när jag vill ta bort gasen säger de till mig att det inte finns tillräckligt med el, säger hon.

Elnätet i söderort har inte tillräcklig kapacitet för att alla hushåll ska kunna få elspisar. Enligt Rita Lundin, ordförande för hyresgästföreningen 53:an på Läggestavägen i Bandhagen, hjälper det inte att hyresgästerna köper elspisar och ber gasbolaget att stänga av gasen – plattorna kommer inte att bli varma.

– Vi har ingen valfrihet. De kan göra vad de vill, säger hon.

På Läggestavägen bor drygt 300 personer som inte kan byta ut gasspisen, många av dem är pensionärer.

– Det här är ett slag under bältet, säger Rita Lundin.

Stockholm gas räknar ut hur mycket man ska betala för gasen efter hur många rum lägenheten har, inte per kvadratmeter. Enligt Cecilia Hedqvist, vd för Stockholm Gas, beror det på att det blir för dyrt att installera gasmätare i lägenheterna.

För Gunilla Sar, som bor i en liten trea, innebär det att hon har en högre avgift än sönerna, som bor i stora tvåor. Hon är pensionär och kommer att känna av det ekonomiskt framöver.

– Det här är oetiskt från företagets sida. De har ju monopol, säger hon.

ANNONS

Även Britta Cederman i Bandhagen drabbas av höjningen.

– Det är fruktansvärt. Ska jag betala för att de moderniserar?

Stockholm Gas byter sammanlagt ut 60 mil gasrör i Stockholm. Det kommer att kosta en halv miljard kronor, en summa som deras kunder kommer att få betala.

– Jag har full förståelse för att kunderna reagerar, men vi skulle inte göra det om det inte är nödvändigt. Vi har ett gammalt rörnät som måste bytas, säger Cecilia Hedqvist.

Information om höjningen gick ut till kunderna den 25 januari och höjningen gäller från den 1 mars. Kunderna tycker att det är för kort tid mellan brevet och till det träder i kraft.

– Enligt vårt avtalsvillkor kan vi meddela våra kunder om förändringar 15 dagar innan. Det formella beslutet blev klart innan jul, säger hon.

Vad ska de göra som inte har råd?

– Har de inte råd får de titta på alternativet elspis. Det finns kunder som kan byta, säger Cecilia Hedqvist.

Fakta

Gasledningar byts ut

Stockholm Gas ska byta ut 40 mil gasledningar och höjer därför gaspriset med cirka 50 procent från 1 mars.

Tidigare har 20 mil rör bytts. Alla rör beräknas vara utbytta om cirka tio år.

Priset sätts efter antal rum: för en etta blir priset 641 kronor, för en tvåa 729 kronor och för en trea 785 kronor per kvartal.

Källa: Stockhom Gas