Oinbjudna strandgäs(s)terna tillbaka – ”Risk att ingen vill bada”

Gässen och vad de lämnar efter sig.
Gässen och vad de lämnar efter sig.
Gäss vid Sätrastrandsbadet har varit ett återkommande problem genom åren. Badgästerna tycker att även den här sommaren har varit problematiskt, medan stadsdelsförvaltningen tar fåglarnas närvaro med ro i nuläget.

Genom åren har gäss tagit Sätrastrandsbadet i besittning. Under sommaren 2017 tog Miljöförvaltningen tre otjänliga vattenprover, det här var flest i hela Stockholm den sommaren. Gässens närvaro och den stora mängden avföring de lämnade efter sig sågs som en möjlig teori till den försämrade badvattenkvalitén.

Skärholmens stadsdelsförvaltning och miljöförvaltningen skulle tillsammans följa utvecklingen vid badet inför sommaren 2018 och försöka hitta metoder för att minska riskerna för förorening.

Så har sommaren varit

Nu närmar vi oss slutet av sommaren 2019, bilder som togs så sent som i helgen visar att gässen även fortsatt trivs vid Sätrastrandsbadet – det här märker även många av de badgäster som besöker badet.

Lisa Jarlheden kom till Sätrastrandsbadet med barnbarnen.

Lisa Jarlheden kom till Sätrastrandsbadet med barnbarnen. Foto: Christian Lärk

– Tidigare bodde jag i närheten och då var det inte alls lika mycket gäss som idag. Jag förstår inte att man inte får skjuta av dem. Eller sätta upp någonting som skrämmer iväg dem. Det är tråkigt för barnen. Det ligger fågelbajs längs hela stranden och på bollplanen, säger Lisa Jarlheden som kommit från Hägersten för att bada med barnbarnen.

Strandgäst: ”Man kan ju inte döda djuren”

I närheten av det snart badande sällskapet kommer Claude Duboscq promenerande, han konstaterar att det är äckligt med all avföring som gässen lämnar efter sig och menar att risken blir att ingen vill bada på stranden tillslut.

– Men det är svårt att göra något åt problemet, jag tror det är omöjligt. Man kan ju inte döda djuren, säger han.

”Det är inge vidare att dom skitar ner hela stranden. Det är äckligt”, säger Claude Duboscq.

”Det är inge vidare att dom skitar ner hela stranden. Det är äckligt”, säger Claude Duboscq. Foto: Christian Lärk

Parkingenjören: ”Vi måste kunna lämna plats åt alla”

Hos Skärholmens stadsdelsförvaltning tar man gässens närvaro med ro.

– Vi ser inga problem med själva djuren, vi måste kunna lämna plats åt alla, både djur och människor. Men då vi haft sämre vattenkvalitet så har vi haft teorier kring att det skulle kunna vara gässens avföring som påverkat resultatet, säger parkingenjören Love Örsan.

Att man skulle ha någon särskild plan för att få bort de tvåbenta gästerna från stranden finns inte, förklarar Love och konstaterar:

– Gässen gillar samma sak som badgästerna, kortklippta gräsytor nära vattnet.

Charmen finns i djurlivet

Tillbaka vid stranden är Eva Forstén från Skärholmen inne på samma linje.

Eva Forstén brukar besöka Sätrastrandsbadet.

Eva Forstén brukar besöka Sätrastrandsbadet. Foto: Christian Lärk

– Jag är djurvän och tycker det är trevligt med djur här. Att blanda sig i naturen och jaga iväg dom tycker jag inte man ska göra. Så nej, det besvärar mig inte så mycket. Jag letar upp en plätt utan bajs. En del av charmen med att vara här är just att det är mycket djurliv, säger Eva.