ANNONS

Gässen tar över familjens sjötomt

Inte bara kommuner ansöker om att få skjuta vitkindade gäss. Även privatpersoner vill få bort fåglarna. Arkivfoto: Åsa Liljekvist
Inte bara kommuner ansöker om att få skjuta vitkindade gäss. Även privatpersoner vill få bort fåglarna. Arkivfoto: Åsa Liljekvist
Fridlysta vitkindade gäss gör att en familj med hus vid Farstaviken år efter år inte kan vistas ute. Spillningen gör gräsmattorna äckliga och fåglarna skrämmer barnen.

Nu ska fem fåglar skjutas.
ANNONS

Familjen vid Farstaviken har försökt med inspelade skrämsel­läten ur högtalare, elstaket, fågelskrämmor och skrämskott – men inget får gässen att sluta beta på deras gräsmattor. I stället återkommer de år efter år i allt större flockar.

– Nu är vi uppe i cirka 40 fåglar som kommer till oss varje dag. Det blir ganska äckligt med det som kommer från dem. Eftersom de nyligen fått ungar blir de också aggressiva när vi kommer för nära och vi vågar inte låta barnen leka ute, säger mamman i familjen.

Förra året fick familjen efter en ansökan till länsstyrelsen rätt att låta jägare skjuta tre gäss – men det hade ingen som helst effekt, enligt mamman. I år höjde länsstyrelsen kvoten till fem.

– Det är i alla fall ett sätt att hålla antalet nere. Vi har inget emot att ha några gäss på tomten, men 40–45 som vi har nu är lite väl mycket, säger mamman.

Enligt Marianne Caesar på länsstyrelsen har ytterligare två familjer i länet fått rätt att skjuta några få gäss på sina privata fastigheter.

– Om inte andra åtgärder hjälper kan vi säga ja av hänsyn till människors hälsa och säkerhet, säger hon.

Den vitkindade gåsen häckade först bara på Öland och Gotland, men har de senaste 20 åren etablerat sig längs kusten.

Flera kommuner i länet har i år ansökt och fått tillstånd att skjuta vitkindade gäss för att till exempel hålla stränderna fria från avföring.

Väcktes av inbrottstjuven Varghund som bet barn måste bära munkorg

ANNONS

VÄRMDÖ Tidigt i fredagsmorse väcktes en man av att en inbrottstjuv lyste med ficklampa i hans sovrum. När tjuven upptäckte mannen gick han lugnt därifrån. Det visade sig senare att den 36-årige tjuven hade rotat runt i friggeboden på tomten. När polisen larmades visade det sig att ytterligare en person i närheten fått besök av inbrottstjuven. Polisens hundpatrull fick upp ett spår och lyckades sedan gripa 36-åringen som nu sitter häktad misstänkt för försök till inbrott och försök till grov stöld. En liknande händelse inträffade även i onsdags då en kvinna i Kolvik upptäckte att två okända personer, via ett fönster, tagit sig in i ett av husets sovrum.

GUSTAVSBERG Förvaltnings­rätten har beslutat att en varghund i Gustavsberg måste hållas kopplad och bära munkorg vid all utevistelse.

Bakgrunden är två incidenter i maj då hunden bet två barn i ett villaområde. Då beslutade polis att hunden skulle hållas kopplad och bära munkorg så fort den ska vistas utomhus. Hundägaren överklagade beslutet till förvaltningsrätten, som nu alltså slår fast munkorgskravet.