Fulla gäster och mager meny – nu får krogen anmärkning

Sedan flera år har polis och alkoholinspektörer sett mycket berusade gäster på restaurangen.
Sedan flera år har polis och alkoholinspektörer sett mycket berusade gäster på restaurangen.
Överförfriskade gäster som fick köpa mer alkohol, liten meny och outbildad personal.
Problemen på Vallentunakrogen har pågått i flera år.
Nu väntas den få en anmärkning.

I somras såg polisen flera gånger mycket berusade personer söka sig till en restaurang i centrala Vallentuna. Polisen och Södra Roslagens miljö- och tillsynskontor drog slutsatsen att de påstrukna gästerna sedan fick köpa mer alkohol av personalen, så kallad överservering.

I början av juni klev en mycket onykter man av Roslagsbanan och gick sedan in på den aktuella krogen. Där fick han köpa mer alkohol som han sedan tog med sig till uteserveringen. Kvällen därpå ser polisen en annan mycket berusad man gå in på restaurangen. En stund senare går han ut och ställer sig att kissa mot väggen en bit därifrån. Han gick sedan in igen med nedkissade byxor.

Tidigare kritik

Krögaren själv säger att männen bara kom dit för att låna toaletten och att de därefter fick gå därifrån.

Restaurangen har även tidigare fått kritik av tillsynsgruppen. Enligt alkohollagen krävs ett varierat utbud av maträtter för att man ska få serveringstillstånd. Men den enda desserten på menyn är glass och den var slut vid tidigare inspektioner. Restaurangen har därför uppmanats att utöka antalet för- och efterrätter och att se till att de finns inne.

Utbildning

Dessutom uppmanades restaurangen både 2014 och 2015 att utbilda sig i ansvarsfull alkoholservering. De lovade att göra det, men har inte kunnat visa att utbildningen genomförts. Även då tyckte inspektörerna att det förekom viss överservering.

I nästa vecka väntas socialnämnden fatta beslut om att ge restaurangen en så kallad erinran. Krögaren uppmanas också att skaffa sig rutiner för ”ordning och nykterhet”, att bredda menyn och att se till att anmäla sig till utbildningen.

Erinran är en anmärkning som ges när de fel som begåtts anses lindriga. Varning ges i allvarligare fall då inspektörerna ändå inte vill dra in utskänkningstillståndet.