ANNONS

Här får gästerna en påse jord med sig hem

Tommy Eriksson, köksmästare och Tina Dernelid, direktör hänger inte läpp om gästerna inte äter upp allt på tallriken – de gör jord.
Tommy Eriksson, köksmästare och Tina Dernelid, direktör hänger inte läpp om gästerna inte äter upp allt på tallriken – de gör jord.
På Högberga gård vill man få ner matsvinnet.
Nya hjälpredan, komposten Kompis, sluter kretsloppet när en halväten frukostmacka blir till jord som ger näring till de egna planteringarna.
– Och så kan man få en påse jord med sig hem, säger Tina Dernelid, hotelldirektör.
ANNONS

För 25 år sedan, när Tina Dernelid började i hotell och restaurangbranschen skulle det ansetts som väldigt märkligt om man som buffégäst fick en påse jord när det var dags att gå hem.

… ger näring till basilikan som toppar lunchen nästa dag

Idag är det en fin give-away, tycker Tina Dernelid, hotelldirektör på Högberga gård på Lidingö.

– Jag tror att alla uppskattar det enormt. Vi vill ta ett större steg i vårt hållbarhetsarbete och även inspirera andra, säger hon.

Nyligen har Högberga investerat i den eldriva komposten Kompis. Med hjälp av värme och mikroorganismer kan Kompis förvandla 75 kilo matavfall per dygn. Resultatet: Sju kilo mycket näringsrik jord.

Ser ut som havrebollssmet

Nere i källaren på Högberga gård öppnar köksmästaren Tommy Eriksson locket på komposten Kompis och häller ner en rostfri hink med passionsfruktsskal, resterna av en fänkål och annat.

Högberga gård, Tommy Eriksson

Skal och andra rester åker ner i Kompis innanmäte.

– Vi slänger i det vi inte kan ta vara på, en axel mosar resterna och mikroorganismer bryter ner alltihop på 24 timmar, berättar han.

ANNONS

En fuktig värme ångar upp från komposten som håller 50 grader. Jorden som ser ut lite grann som som smeten till havrebollar med kakao. Det doftar mustigt och kryddigt.

Ger skjuts åt taniga örter

Men trots komposten är målet att slänga så litet mat som möjligt.

– Vi försöker att använda allt. Som till exempel broccolistammar och så tar till vara på hela djur. På kycklingben kokar vi buljong, säger Tommy Eriksson.

Högberga gård

Det dröjer inte länge förrän den nya matresterna förvandlats till näringsrik jord.

Jorden som görs i Kompis är väldigt näringsrik. En liten gnutta hjälper för att få fart på en trött buske eller en tanig kryddört. Tanken är att Högberga ska använda sin egen jord till egna odlingar när våren kommer.

– Matresterna blir till jord som ger näring till basilikan som toppar lunchen nästa dag, säger Tina Dernelid.

Drar el

Men elen då? Drar den inte mycket?

Det märks lite grann på elräkningen, säger Tina Dernelid men det är inte extremt, tycker hon. Dessutom föredrar hon att kompostera själv.

– Ja, hellre det än att en lastbil ska komma och köra bort våra rester. Att minska på transporter är också är en del av hållbarhetsarbetet, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.