ANNONS

Gatan där flest vill bo

Hans Gunnar och Katalin Jarstam spanar in en tvåa på S:t Eriksgatan. De lockas av att bo mitt i smeten med restauranger och nöjen runt knuten.
Hans Gunnar och Katalin Jarstam spanar in en tvåa på S:t Eriksgatan. De lockas av att bo mitt i smeten med restauranger och nöjen runt knuten.
Topp 5 nyckelord  Balkong  Sjötomt  Sjö  Pool  Garage
Topp 5 nyckelord Balkong Sjötomt Sjö Pool Garage
En lägenhet med balkong på S:t Eriksgatan – voila! – bostadsjägarens dröm. Innerstadsadresser lockar mest, visar vår sammanställning av länets 50 hetaste gator.

Men det finns också bubblare i Solna, Nacka och Handen.
ANNONS

Efter 42 år i villa i Hässelby är det dags för Hans Gunnar och Katalin Jarstam att flytta till något mindre och mer centralt. Det är måndagkväll och nu trängs de med ett 20-tal spekulanter i den ljusa tvåan på Sankt Eriksgatan. Katalin faller pladask.

– Jämfört med vårt hus är det ju ganska litet, 83 kvadrat. Men den är välplanerad och läget perfekt. Nära till restauranger, Vasaparken, pulsen – allt. Jag är på, är du? säger hon och sneglar på sin man.

– Vi ska på fler visningar. Men det är ett trevligt område, svarar Hans Gunnar.

Många håller med. Sankt Eriksgatan är länets populäraste gata, enligt statistik som Hemnet tagit fram åt Lokaltidningen Mitt i. 7 584 bostadsjägare skrev in gatan på sajtens sökfält under de första fem månaderna 2014.

Och det är innerstaden som gäller. Hela topp 20 återfinns innanför tullarna. Ett annat mönster är att gamla kvarter går före nya, ­intresset för till exempel Hammarby sjöstad är svalt.

– Kvartersstrukturer med gamla byggnader med butiker och kaféer i entréerna tilltalar oss. I nya kvarter är det bostäder i botten. Sedan har inte alla som är inne och tittar på bostäderna en ekonomi som tillåter 72 000 kronor per kvadrat, det kan lika gärna vara drömmar, säger Claudia Wörmann, analyschef på Svenska mäklarhuset.

Blickar man ut från innerstan hittar man bostadsdrömmar utspridda över stora delar av länet.

Tellusborgsvägen i Hägersten är hett villebråd liksom Råsundavägen i Solna. Något mer otippat kuppar Vallavägen i Handen in sig på listan.

– Är det sant? Roligt. Det ligger nära Haninge centrum och har blandad bebyggelse, både radhus och miljonprogram. Personligen tycker jag det är trevligt. Men jag tror snarare det beror på att det är mycket till salu där än att det är hett, säger Tommie Magnusson, Skandiamäklarna.

ANNONS

Att Lomvägen i Sollentuna är den populäraste gatan utanför Stockholms kommun överraskar också den lokala mäklaren där.

– Det ligger mitt ute i ingenstans, men är prisvärt, säger Niklas Kristersson, Fastighetsbyrån.

Villatäta Nacka och Täby är de mest sökta kranskommunerna. Flera av de vanligaste sökorden förknippas även de med villaområden: sjötomt, pool, garage. Också här kan bostadssurfandet handla mer om drömmar än verklighet.

För den som kommit in på bostadsmarknaden i Stockholm handlar boendet ofta om mer än att bo, menar Claudia Wörmann.

– Man vill identifiera sig med bostaden, den ska spegla ens personlighet, säger hon.

Vad signalerar en lägenhet på Sankt Eriksgatan?

– Att du lyckats på bostadsmarknaden och har ett välavlönat jobb. Det är en stämpel på framgång.

Fakta

Hägersten också hett – helst med balkong

Topp 5 gatunamn

S:t Eriksgatan

Karlbergsvägen

Ringvägen

Valhallavägen

Roslagsgatan

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.