ANNONS

Trafikverket tittar på ny trafikplats för Södra Porten i Botkyrka

Stora butiker i området Södra Porten. Kommunen har presenterat en ny visionsbild.
Stora butiker i området Södra Porten. Kommunen har presenterat en ny visionsbild.
Om allt går som kommunen planerar handlar allt fler sina julklappar i Eriksberg i framtiden.
Botkyrka kommun har nu presenterat en ny visionbild för Södra Porten.
Och nu har Trafikverket på allvar börjat titta på en ny trafikplats vid motorvägen.
ANNONS

Nästa år hoppas Botkyrka kommun att ett avgörande kliv  kommer för det nya handels- och företagsområdet Södra Porten. Trafikverket har nu på allvar gett sig in i leken kring det nya området som ska bli en portal till Stockholmsområdet. För att området ska bli verklighet krävs dock en ny trafikplats på motorvägen och en ny omdragen Hågelbyled för det ökade flödet av fordon.

Här tittar Trafikverket på en ny trafikplats.

Pekas ut i rapport

I månadsskiftet februari/mars ska en rapport, den så kallade åtgärdsvalsstudien vara klar. I den omnämns både ny trafikplats och ny Hågelbyled.

–  Men vi måste komplettera detta med göra en fördjupad analys, säger Lisa Rehnström utredningsledare på Trafikverket.

”Frågan är tidsaspekten”

Det är i nuläget för tidigt för Trafikverket att uttala sig om projektet med ny trafiksplats och ny Hågelbyled blir verklighet. Botkyrka kommun är hoppfull. Det är också Peter Wågström vd för Södra Porten AB.

– Jag är ganska övertygad om att detta blir verklighet. Frågan är tidsaspekten. Det krävs nog en avsiktsförklaring från Trafikverket för att vi ska kunna gå ut med ett förslag för en ny detaljplan, säger han.

ANNONS

Handlar i andra kommuner

Botkyrka har ett underskott på handel med tanke på kommunen storlek. I Hallund centrum träffade Mitt i Botkyrka/Salem Slagstaborna Sune och Saimy Nyström. De är ett par ganska typiska Botkyrkabor med tanke på att de åker till andra kommuner och handlar julklappar.

Sune och Saimy Nyström i Hallunda centrum.

– Maten köper vi i Botkyrka. Men för julklappar är utbudet inte så bra. Då åker vi till Kungens Kurva och Skärholmen. Vi har också handlat lite på nätet.

Mest handel planeras

För Hallunda centrum finns stora planer. Men kommunen hoppas att även Södra Porten ska bidra till mer handel och 4 000 nya jobb. Av 250 000 kvadratmeter räknar kommunen och Södra Porten AB med handel på upp till 190 000 kvadratmeter.

– Vi planerar för volymhandel, säger kommunens näringslivschef Anna Anderberg och förklarar att det innebär en satsning mot större butiker.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.