Gatan som bara syns på kartan

En del gator finns bara på kartan, men inte i verkligheten.

Som Hästskovägen i Hässelby, som på kartan har enskilda husnummer utmärkta, men inte existerar på riktigt.

Henrik Henriksson, som ligger bakom hemsidan hesselby.com som handlar om Hässelby, fick en dag e-post från en man som ofta strövar omkring i stadsdelen. Han skrev att han hittat en gata som bara existerar på kartan. Den heter Hästskovägen, och ska vara en tvärgata till Vassbrinken, mittemot värmeverket.

”På kartan finns till och med enskilda husnummer utmärkta och platsen har också ett eget postnummer”. I verkligheten finns dock inget att se. På ett flygfoto från 50-talet kan man se en liten väg och några mindre byggnader. Av de senare finns inget kvar.”

Henrik Henriksson, som ofta får brev från personer som undrar över olika saker som rör Hässelby, tyckte det lät spännande och tog reda på historien om Hästskovägen, och tyckte det var värt att skriva om på hemsidan.

– Jag har en massa gamla kartor som jag gick igenom och där ser man att Hästskovägen är utmärkt. Tanken var att Hästskovägen skulle vara ett sommarstugeområde under villastadstiden. När man sedan byggde kraftvärmeverket så blev det inte någon trevlig miljö längre för sommarstugor, och de som fanns där revs. Hästskovägen blev överflödig och blev aldrig någon väg, säger han.

Går man in på till exempel Google Maps så hittar man också Hästskovägen. Men går man in på flygfotobilderna och tittar på hur det ser ut i verkligheten så hittar man ingen väg, utan bara buskar och så skymtar man värmeverket.

– Det finns flera vägar som inte finns på riktigt. Jag har nämnt några på hemsidan. Man planerar in dem i stadsplanen och därför finns de på kartorna, säger han.

Fakta

Kartfelen går att anmäla

Om man upptäcker att en uppdaterad karta inte stämmer med verkligheten, kan man anmäla det till Lantmäteriet eller Stockholms stad.

Den som upptäcker att en karta inte stämmer med Google Maps flygfotobilder kan också rapportera problemet till Google.