Gatans musik ges ut på skiva

Gatumusikern Rebell-Robert är en av artisterna som sjunger på gatuskivan. I stolen längst till höger sitter projektledaren Manuel Vidal.
Gatumusikern Rebell-Robert är en av artisterna som sjunger på gatuskivan. I stolen längst till höger sitter projektledaren Manuel Vidal.
Nu har Stockholms gatuskiva börjat säljas.

Det är den ideella föreningen Orkanen som ligger bakom projektet där artister sjunger låtarna på skivan, som rotlösa och hemlösa ska sälja för att tjäna pengar.

Tanken är att få personer i utanförskap delaktiga i ett musikprojekt, samtidigt som de ska tjäna pengar. Idén om att göra en gatuskiva har den ideella föreningen Orkanen fått från Barcelona. 2011 gjorde föreningen en skiva i Malmö, som såldes tillsammans med gatutidningen Aluma, som i dag heter Faktum.

Orkanen ville göra samma sak i Stockholm, men det visade sig vara lättare sagt än gjort. Situation Stockholm ville inte vara delaktiga på så sätt som motsvarande tidning var i Malmö. Det har inneburit att föreningen har behövt skaffa pengar till projektet från annat håll.

Svenska Postkodlotteriets kulturstiftelse gav 1,6 miljoner kronor i bidrag. Därefter har Orkanen jobbat hårt för att få allt att gå i lås.

Projektledaren Manuel Vidal berättar om projektets tre huvudmål. För det första vill de ha en hög brukardelaktighet i skivan – de personer som medverkar och de som ska sälja skivan ska vara delaktiga. Men Manuel Vidal är noga med att det inte handlar om att enbart hjälpa hemlösa. Föreningen pratar i stället om rotlösa personer, det vill säga personer som har erfarenhet av utanförskap på olika sätt, och som i vissa fall kan vara hemlöshet.

– För det andra ville vi göra en riktigt bra skiva. Christoffer Roth är producent och vi har använt en bra skivstudio. För det tredje vill vi sälja bra, då tjänar de rotlösa pengar, säger Manuel Vidal.

Låttexterna är till stor del skrivna av de rotlösa personerna själva. Sedan är det musiker som har tonsatt låtarna och artister, etablerade och oetablerade, som sjunger. Bland de mer kända som hörs på skivan är Moneybrother, Markus Krunegård, Irma Schultz Keller och Konvaljen.

Förra veckan släpptes skivan. De som vill sälja den köper den för 20 kronor i ett stånd i Björns trädgård på Södermalm och säljer den vidare till stockholmarna för 80, vilket innebär 60 kronor i fickan.

– Det här är hjälp till ett självhjälpsprojekt. Klart att de ska tjäna pengar. Men det ska också generera i självförtroende, inspiration och motivation till dem som har varit med i projektet. De som säljer skivan ska känna att ”det här är vår skiva”, säger Manuel Vidal.

Orkanen har pengar kvar och förhoppningen är att den första skivan säljer så pass bra att de kan göra en uppföljare.