ANNONS

Gator låg mörklagda i veckor

Liksom många av de förbipasserande på Hörningsnäsvägen har Rolf Persson tvingats använda ficklampa för att kunna ta sig fram i mörkret.
Liksom många av de förbipasserande på Hörningsnäsvägen har Rolf Persson tvingats använda ficklampa för att kunna ta sig fram i mörkret.
<b>Mörklagda gator</b>  1. Hela Thunholms väg.  2. Hörningsnäsvägen från Thunholms Väg ned till Sjödalsvägen.  3. Delar av Sjödalsvägen mot centrum och Förrådsvägen.  4. Centralvägen mellan Sjödalsvägen och Lännavägen.
<b>Mörklagda gator</b> 1. Hela Thunholms väg. 2. Hörningsnäsvägen från Thunholms Väg ned till Sjödalsvägen. 3. Delar av Sjödalsvägen mot centrum och Förrådsvägen. 4. Centralvägen mellan Sjödalsvägen och Lännavägen.
Flera gator i Hörningsnäs låg helt i mörker under flera veckor. Kommunen skulle ha åtgärdat felet omedelbart, men gatlyktorna fixades först i söndags.

– Jag tycker det är undermåligt, särskilt med tanke på säkerhetsaspekten, säger Rolf Persson, boende i området.
ANNONS

När mörkret lade sig över Huddinge under jul- och nyårshelgen var flera gator i Hörningsnäs helt nedsläckta. Där fungerade inte gatlyktorna på flera veckor och det var först i söndags som problemet åtgärdades.

– ­­Det handlar inte om några enstaka lampor utan vi pratar hela gator och populära promenadvägar från centrum. Det är väldigt mörkt och folk går omkring med ficklampor, säger Rolf Persson, boende i området.

Om flera vägar är helt utan belysning inom ett område så ska felet åtgärdas omedelbart, enligt kommunens riktlinjer.

– Det känns konstigt att det inte är prioriterat, särskilt med tanke på att det finns mycket barn i området. Man undrar om det finns någon beredskap i kommunen för det här, fortsätter Rolf Persson.

Att gatlyktorna inte fungerade beror på att gamla elkablar skadades i samband med grävarbeten vid de nybyggen som pågår i Sjödalsområdet, enligt Lars Lantz, verksamhetschef för kommunens gatu- och parkdriftavdelningen. Temporära belysningsstolpar ställdes ut, men de fungerade inte heller eftersom de fick ström genom samma kablar.

När Mitt i Huddinge pratade med Lantz i slutet av förra veckan arbetade han med att få i gång belysningen senast till dess att skolorna började igen, alltså i går.

– Det är för jäklig och jag förstår att folk är upprörda. Det måste lysa och vi lägger nu alla resurser som behövs. Det gick ut en beställning till entreprenören som sköter gatubelysningen redan innan jul, sa han då.

Att det har dröjt beror på att det är flera parter inblandade, menar Lantz, och att det krävs planering på hur de nya kablarna till gatlyktorna ska placeras för att inte de också ska förstöras.

– Tyvärr så har det funnits samordningsproblem kring bygget. Kommunen har en projektledare, men det är också mängder av entreprenörer som schaktar i området. Det finns ingen riktigt överblick, säger han.

ANNONS

Lantz upplever inte att kommunen tidigare haft problem med entreprenören som sköter gatlyktorna, men han tycker att kraven vid nästa upphandling bör ses över, likaså att det ställs hårdare krav vid nästa bygge.

– Det bör finnas mer resurser vid akuta åtgärder, även vid stora helger. Och vid framtida byggen så ska det finnas krav på att provisorisk belysning ska fungera, säger han.

Det är inte första gången det är problem med trasig belysning i kommunen. Mitt i Huddinge har flera gånger tidigare skrivit om trasiga lyktor och mörklagda gator. Så sent som i höstas till exempel då belysningen vid järnvägen mellan Stuvsta och Huddinge var trasig i över 40 dagar utan att det åtgärdades, trots anmälningar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.