Gatorna berättar vad grannar tjänar och gillar

Någonstans här läser man horoskop just nu, om man får tro hitta.se:s livsstilsbarometer.
Någonstans här läser man horoskop just nu, om man får tro hitta.se:s livsstilsbarometer.
Bor du på Murstensvägen gillar du astrologi. Bor du däremot på Molnvägen är det ridning och jakt som gäller. Nu finns tjänsten där du lätt kan kolla grannarnas intressen och inkomst.

– Kan cementera fördomar, säger professor.

Säg mig var du bor och jag ska tala om för dig vem du är. På katalogsajten hitta.se finns nu tjänsten där nyfikna kan få sitt lystmäte av skvaller om grannarna tillfredställt.

Med en enkel sökning på en viss gata har information om gatans medelinkomst, skuldsättning, politiska sympatier och fritidsintressen samlats.

Till exempel kan man få reda på att boende på Bällstalundsvägen, där oppositionsrådet Jaana Tilles (S) bor i genomsnitt tjänar nära 41 000 kronor i månaden. De gillar golf och utförsåkning, kör SAAB, röstar borgerligt och har en snittbelåning på nära två miljoner kronor.

På Påtåkervägen, där kommunalrådet Örjan Lid bor, tjänar man mindre, nära 30 000. Motorcyklar, jakt och meka med bilar gillar de boende. Man röstar borgerligt och kör Audi. Skuldsättningen i det nybyggda området är hög, snittbelåningen ligger på över fyra miljoner kronor.

Mats Edenius, professor i informationssystem vid Uppsala universitet tycker att tjänsten bär tidens tecken men en risk är att tjänster som den här cementerar fördomar om ett visst område. Ska man flytta till ett visst ställe tror han till exempel att de flesta söker sig till områden där grannarna ungefär är som man själv.

Hitta.se har samlat information från öppna källor som SCB, Skatteverket, Transportstyrelsen och Valmyndigeten. Informationen om fritidsintressen bygger enligt företaget på ”en mängd publika datakällor”, bland annat från Orvesto konsument.

Ingen information som presenteras är på individnivå. Vad gäller fritidsintressen ger informationen snarare en grovskissad bild vad människor som bor på en viss plats med vissa förutsättningar, till exempel ekonomiska och geografiska, kan tänkas gilla.

Visst är tjänsten ny. Men Mats Edenius menar att den uppfyller ett gammalt behov att få veta mer om grannen:

– Det är spännande och sätter igång andra processer. Vi jämför oss. Passar jag in? Är jag den enda moderaten här? Jag är som andra här, inte undra på att jag trivs.

Fakta

Jakt och konst

Sundbyvägen, Brottby: Jakt och motorcyklar.

Bergsjövägen, Kårsta: Snickra, måla bygga och motorsport.

Trädgårdsvägen, Lindholmen: Astrologi och prova nya produkter

Hällmarksvägen, södra Vallentuna: Utförsåkning och segling.

Olsborgsvägen, centrala Vallentuna: Teater och konst.