Min lokala hjälte

Här är gatorna på Kungsholmen som ska fixas

Olof Gjödingsgatan får del av satsningen på en halv miljard på gaturenoveringar.
Olof Gjödingsgatan får del av satsningen på en halv miljard på gaturenoveringar.
550 miljoner satsas under fem år på att fixa trasiga gator och vägar.
Totalt 33,8 miljoner kronor satsas på Kungsholmen. Mest pengar får Olof Gjödingsgatan och Bergsgatan.

Det är de sämsta körbanorna, gångvägarna och cykelbanorna som ska lappas och lagas. Mellan 2019 och 2023 satsas 550 miljoner från trafikkontoret.

– Den stora delen går till att lägga väldigt mycket asfalt och se till att gator där man går, kör och cyklar blir bättre. Vi får höra mycket synpunkter på hur gator och cykelytor ser ut, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Höjda anslag

Mellan 2013 och 2017 satsades 400 miljoner kronor på liknande åtgärder, så för kommande period höjs anslagen med 150 miljoner kronor.

Störst del läggs på körbanor för biltrafik. Och i ett pressmeddelande från Miljöpartiet kallas trafikborgarrådet Helldén för ”asfaltskungen”.

– Som trafikborgarråd har jag ansvar för gångbanor, cykelbanor och för körbanor. Det vi har ska underhållas och vara så felfritt som möjligt, säger Helldén och fortsätter.

– Samtidigt håller vi på med en hastighetsplanering. Och när vi sänker hastigheterna för bilar och asfalterar gör vi det säkrare för cyklister och ger en bättre resa för de som faktiskt måste köra bil, säger Daniel Helldén.

33,8 miljoner till Kungsholmen

På Kungsholmen satsar staden 33,8 miljoner kronor. Fem miljoner kronor satsas på Bergsgatan och den lilla gatan Olof Gjödingsgatan nära Kronobergsparken. Även Fridhemsgatan, Polhemsgatan och Igeldammsgatan får betydande del av satsningen.

Hur mycket kommer arbetena att störa i stan?

– Alla sådana här saker märks, men hur mycket beror på hur omfattande arbete som behövs på gatorna. Det kommer påverka hela stan självklart, men vi försöker påverka så lite som möjligt av det vardagliga livet.

 

Här är gatorna på Kungsholmen som får del av pengarna