Gatukonst sätter färg på ön

Vill du se hur ett konstverk växer fram?

Då ska du bege dig till Ljusterö där tre graffitikonstnärer sätter färg på torget i helgen.

På Ljusterö torg finns en 35 meter lång mur med graffitikonstverk. Den byggdes och sprejades förra sommaren när fyra kända konstnärer intog torget under Northern Light graffiti. Nu ska utomhusgalleriet utökas.

Konstnärerna Kiss, Polar och Gouge är på plats i helgen och nyfikna besökare kan följa hur husgrunden till Ljusterö konstmuseum omvandlas till graffitikonst.

Konst i världsklass utlovas, enligt Carl Andreasson, ordförande i Ljusterö konstförening och en av eldstjälarna bakom projektet.

– Det är tre nya konstnärer i år, alla väldigt kända svenska graffitikonstnärer, säger han.

Livegraffitieventet hölls för första gången förra året och tanken är att ska bli ett årligt återkommande event.

– Vi vill hitta något som en ungdomlig publik tycker om och sätta Ljusterö på kartan, säger Carl Andreasson.

Förra sommaren hade de besökare från hela världen som följde deras livesändning online.

– Det var det tredje mest besökta eventet i världen på Bambuser (webbtjänst där du kan livesända film, reds. anm.) de dagarna som eventet pågick, säger Carl Andreasson.

Då byggdes den 35 meter långa muren upp till konstnärerna. I år får de nöja sig med att måla på en befintlig husgrund på 15–20 meter.

– Det blir inte lika påkostat i år, men det blir ett evenemang med hög kvalitet, säger Carl Andreasson.

Konstnärerna har redan tagit del av inspirationslitteratur. Nordiska ljuset är deras inspirationskälla och motivet kommer att vara från Konstnärskolonin 1894, som startades ute på Östra Lagnö av bland andra Albert Engström, J. A. G. Acke och Bruno Liljefors.

– Det är intressant att se hur moderna konstnärer tolkar det. Det blev fantastiskt bra förra året, säger Carl Andreasson.

Northern Light graffiti pågår under två dagar och ska livesändas på lördagen. Konstnärerna kommer att vara på plats på torget klockan 11-17 båda dagarna. Eventet kommer även i år att följas av en graffitiskola där ungdomar under en dag får prova på konsten.

– Vi kommer att ta hit en pedagog och känd graffitimålare, säger Carl Andreasson, som berättar att det blir någon gång under tidiga hösten.

Eventet och graffitiskolan drivs av Ljusterö konstförening i samarbete med Ljusterö Konstmuseum, Förvaltnings AB Ljusterö Torg och Österåkers kommun.

Förra året byggdes den 35 meter långa graffitimuren. I helgen ska utomhusgalleriet på Ljusterö torg utökas.