Gatumusikant irriterar boende

Flera hyresgäster på Dragonvägen har tröttnat på en man som spelar dragspel.

Nu kräver de att Väsbyhem eller polisen vidtar åtgärder.

Hyresgäster på Dragonvägen 88–90 har författat en skrivelse och skickat den till Upplands Väsby kommun.

I brevet förklarar hyresgästerna att de nu har tröttnat på att tvingas höra en man som spelar på ett dragspel. ”Det blir till slut en tortyr att mot sin vilja hela tiden ha ett främmande oljud i öronen”, skriver de.

Enligt hyresgästerna står mannen ofta vid norra entrén till centrumanläggningen i Väsby. De som formulerat skrivelsen anser att det måste vara kommunens sak att avvisa mannen med dragspelet till annan plats. Hyresgästerna hotar med att vidta åtgärder om han inte slutar att spela.

”Vi jagar bort denna någon dag”, skriver de i sitt brev där de också berättar att en namnlista är på gång.

En sådan protestlista kan Urban Eriksson som bor på Dragonvägen gärna tänka sig att skriva under. Han håller med om att ljudet från dragspelet kan vara tröttande i längden.

– Det jobbiga är att mannen spelar samma låt hela tiden. Efter en stund blir det tröttsamt och till slut kan det faktiskt bli väldigt jobbigt. Situationen blir inte lättare av att han ler och vill ha pengar, det handlar ju om tiggeri, säger han.

Väsby kommun skulle i förra veckan skicka över skrivelsen till Väsbyhem.

– Vi ska självklart se över om personen i fråga stör i våra fastigheter. Då kommer vi att kontakta vederbörande, säger Jan Hedberg, fastighetschef på Väsbyhem.

Men om det inte handlar om en av Väsbyhems hyresgäster är det polisens sak att gripa in, enligt Jan Hedberg.

– Vi kan naturligtvis inte göra något gentemot en icke-hyresgäst. Då blir det en polisiär fråga om allmän störning, betonar han.

Fakta

Inte förbjudet

Enligt polisen i norrort kan man inte föra bort en person som spelar instrument hur som helst. Det handlar om ”konstnärlig utövning” där något generellt förbud inte råder. Det är de lokala ordningsföreskrifterna, som kommunen själv hanterar, som avgör i fallet.

Källa: Polisen i norrort