Gatunamn en väg till historien

Karin Ahlgren står på Esters väg som fått sitt namn efter Glömstabon och byfogden Ester Fitger.
Karin Ahlgren står på Esters väg som fått sitt namn efter Glömstabon och byfogden Ester Fitger.
Huddinge växer så att det knakar.

På natur- och byggnadsförvaltningen gnuggar handläggaren Karin Ahlgren geniknölarna för att komma på vad alla nya gator ska heta – ett jobb som blir allt svårare.

– Det har blivit klurigare och mer utmanande efter överenskommelsen att gator inte får ha samma namn som andra gator i Stockholms län. Men det finns inte ett stopp utan det kommer alltid att dyka upp nya ord och sammansättningar, säger Karin Ahlgren.

Det var lättare förr. För över hundra år sedan fanns inga gatunamn i Huddinge kommun. Det vara bara gårdar och villor som hade namn. När de så kallade municipalsamhällena sedan började växa fram skapades nya gator, och alla skulle heta något.

Ett par år efter andra världskrigets slut protesterade Huddinge motorklubb mot alla gatunamnsdubbletter eftersom människor titt som tätt körde till fel adress.

I Glömsta svarade hembygds­föreningens byfogde Ester Fitger för hela 27 namnändringar. En belöning kom 2004 när Esters väg i Glömsta fick sitt namn.

Det är inte ovanligt att gator och platser får namn efter personer. Två krav måste då uppfyllas: Personen ska ha en lokal anknytning och ha varit död i minst fem år.

När gatunamn ska utses går Karin Ahlgren efter så kallad god ortsnamnssed. Det innebär att platsen i första hand ska namnges på ett sätt som berättar något om platsen.

Ta till exempel Honungsparken – en ännu inte färdigställd park i Fullersta. Namnet associerar till bikungen Alexander Lundgren, som var en av biodlingens främsta förespråkare. Han levde och verkade i Fullersta 1918 till 1948.

– Det kommer från ett 15 år gammalt förslag om att lyfta fram en tidigare känd Huddingebo, säger Karin Ahlgren.

Ett annat exempel är Flemingsberg som håller på att förändras och får nya bostadsområden – och nya gator och platser som behöver döpas.

– Flemingsbergsdalens nya centrum kommer att få namnet Ebba Bååts torg efter ett förslag från allmänheten, säger Karin Ahlgren.

Vem vill du döpa en väg efter?

Eddie och Molly Hörnqvist, Vistaberg:

– Jokern eftersom jag älskar att spela Batman-spelen. 
Jokern är inte läskig.Eller efter kusin Noomie

eftersom hon är snäll.
Fredrik Warfvinge, Fullersta:

– Det skulle bli efter den enda kvinna som har vunnit 
Nobelpriset i två 
kategorier – kemi och fysik: Marie Curie.
Elin Nordström, Segeltorp:

– Jag skulle vilja döpa en gata efter en stark kvinna 
eftersom det finns alldeles för många gatunamn efter män.
Göran Holmberg, Hägersten:

– Kvinnor är underrepresenterade när det kommer till gatunamn, därför skulle jag vilja döpa en gata efter författaren och

poeten Karin Boye.
Barbro Blomqvist, Huddinge:

– Jag skulle vilja döpa en gata efter konstnären och karikatyrtecknaren Ewert Karlsson. Hans bilder var alltid så tydliga.