Gav färg åt filmstjärnor

När Peter Holmgren tittade på hemsidan IMDB och fick se att filmen innehöll ”Oscarsvinnare, legender och en rockhjälte” så sprang han genast och köpte böckerna. Foto: Anna Z Ek
När Peter Holmgren tittade på hemsidan IMDB och fick se att filmen innehöll ”Oscarsvinnare, legender och en rockhjälte” så sprang han genast och köpte böckerna. Foto: Anna Z Ek
När Suitopias vd kontaktades av det amerikanska filmbolaget Lions Gate visste han inte riktigt vad det handlade om.

Nu har miljontals biobesökare i hela världen sett Danderydsföretagets kostymer i Hollywoodfilmen ”Hunger games”.

Först ville Lions Gate bara ha en order på två kostymer. Vad de skulle användas till höll filmbolaget hemligt. När beställningarna fortsatte att strömma in och snart var uppe i 139 förstod killarna på internetföretaget Suitopia att det nog rörde sig om något stort.

Det skulle visa sig att kostymerna skulle användas i filmen ”Hunger Games”, som slog rekord i antal biobesökare under premiärhelgen om man räknar bort uppföljare. Peter Holmgren, marknadsförings- och produkt-ansvarig på det Danderydsbaserade företaget, tror att Lions Gate valde just dem på grund av dess stora utbud av färger.

– Vi är en av få som erbjuder färgglada kostymer. Och så är det få som erbjuder så många olika tyger, säger han.

Handlingen i filmen är förlagd till ett framtida samhälle, där barn från olika distrikt tvingas att slåss mot varandra som straff för deras tidigare rebellaktivitet gentemot staten.

Det stora slagsmålet sänds i tv och bevakas bland annat av statens mäktiga elit. Peter Holmgren menar att det känns extra kul att det är just de som bär Suitopias kostymer i filmen.

– Vi brukar skoja om det, att det är kul att framtidens modeelit väljer just oss, säger han.

De största skådisstjärnorna i filmen är Donald Sutherland, Woody Harrelson och nya flickfavoriten Josh Hutcherson. Alla tre bär Suitopias plagg i filmen.

– Donald Sutherland har på sig en jackett. Woody Harrelson ser ut att ha en linnekostym, en somrig variant med den bruna färgen mullvad och Josh Hutcherson har en turkos kostym, berättar Peter Holmgren..

Det enda Peter grämer sig lite över är att en av hans favoriter Lenny Kravitz, som också är med i filmen, inte verkar bära något av företagets plagg.

Men i övrigt är han nöjd och påpekar att Suitopias kostymer dyker upp på duken oftare än han först trodde. Han beräknar det till att de syns ungefär var fjärde minut. Killarna från företaget fick ta del av filmen den 21 mars då det var förhandsvisning i Stockholm.

– Man satt ju onekligen och slog varandra i sidan och pekade på skärmen, säger Peter Holmgren. Vi satt och småfnittrade lika mycket som alla småtjejer i biosalongen.

Filmen är baserad på en boktrilogi som har slagit rekord i antal sålda e-böcker på hemsidan amazon.com. Lions Gate har aviserat att filmen kommer att få två uppföljare så att trilogin kan knytas ihop.

Peter berättar att Lions Gate har sparat deras kostymer så att de kan användas i uppföljarna. Vilket är både något bra och dåligt – bra för att de kommer att synas igen på vita duken och dåligt för att det inte genererar någon ytterligare försäljning.

”Hunger games” uppföljare har premiär hösten 2013.

Fakta

Nordens största internetskräddare

Företagsnamn: Suitopia.

Antal medarbetare: Sju.

Inriktning: Kostymförsäljning på internet. Kunderna kan designa på nätet och ange sina mått.

Grundat: 2006 av två killar från Säffle.

Kontor: Stocksund och Stockholm.