ANNONS

Boomer-generationen ställer nya krav på äldreomsorgen

Ingvar Anglevik, Vaxholm äldre 80+ spf bridge kanonen träffpunkten
Enligt Ingvar Anglevik utgör pensionärerna en femtedel av Vaxholm och en tredjedel av väljarna – men inflytandet är det si och så med.
Vaxholm äldre 80+ spf bridge kanonen träffpunkten
En av många aktiviteter på Kanonen i Vaxholm är torsdagsbridgen. Men nu börjar lokalerna bli för små för alla pensionärsträffar.
Om bara sju år kommer Österåker och Vaxholm ha dubbelt så många invånare i åldern över 80 som för tre år sedan. Frågan är om kommunerna är redo att tackla den åldrande baby-boom-generationen som är van att få som den vill.
ANNONS

– Vi är redan bråkigare. Vi är den första generationen som inte tar av mössan och bockar, säger Ingvar Anglevik, själv 40-talist och  styrelsemedlem i SPF seniorerna i Vaxholm med hela 800 medlemmar i ryggen.

Dessutom sitter han i KPR, kommunala pensionärsrådet, som är rådgivande åt kommunen i äldrefrågor.

Kommunen dåligt rustade

Han upplever inte alls att kommunen är förberedd på de kommande årens anstormning av 80-plussare. Vad han känner till är bara ett nytt äldreboende på gång, på Norrberget.

– Det ställer ju mer krav på den kommunala servicen, givetvis, med fler bostäder för äldre. Vi trycker på kommunen i alla frågor.

Känner du oro?

– Ja, kommunen måste se till så att det finns bra bostäder för äldre att flytta in i. Vi vill se en plan, för det tar tid. Det är hög tid att börja nu.

Hur många nya äldreboenden behövs i Vaxholm?

– Bra fråga. Det skulle vi behöva vara med och jobba fram.

ANNONS

Osynliga pensionärer

Just bristen på inflytande ser han som en springande punkt. Trots att pensionärer utgör 20 procent av befolkningen i Vaxholm, är KPR bara remissinstans till socialnämnden. Han tycker KPR i stället borde lyda under kommunstyrelsen och tillfrågas tidigare när beslut ska fattas.

– Men samarbetsklimatet har blivit mycket, mycket, mycket bättre med det nya mittenstyret, säger han.

– Viljan finns nu, däremot osynliggörs pensionärerna i Vaxholm.

Vaxholm äldre 80+ spf bridge kanonen träffpunkten

Vaxholm äldre blir fler 80+ bridge på träffpunkten Kanonen på Hamngatan

…man räknas inte.

Anna Stina Törnqvist, 89

På träffpunkt Kanonen på Hamngatan samlas ett gäng pigga pensionärer. Det är Vaxholms bridgesällskap som har sitt torsdagsmöte och lokalen fylls snabbt med uppfällbara spelbord och brickor laddade med spelkort.

Anna Stina Törnqvist, 89, är en av de första på plats. Hon trivs med åldras i Vaxholm, men kan inte låta bli att vara lite syrlig:

– Det är bra, man räknas inte.

Vanja Danielsson, Kristina Skarin och Marie Åberg – de två senare 40-talister – håller med.

– Om man jämför med många andra kommuner är det bättre, säger Vanja.

– Det är väldigt mycket aktiviteter.

Behöver större lokaler

Men enligt Ingvar Anglevik är man på god väg att växa ur träffpunken Kanonen.

– Den räcker inte till i dag. Den blir överbokad och lokalerna är för små med för få rum, säger han.

Ingvar Anglevik påpekar också att boomer-generationens äldre är piggare och friskare än sina föregångare, men att kommunen är dålig på att ta vara på det.

– Vi har erfarenhet. Det är allt från städare till jurister och läkare och vi sitter ju på en stor organisation som kommunen inte nyttjar.


Så många fler är över 80 år 2027

Loading...

Loading…

Att befolkningen blir äldre i Österåker och Vaxholm kommun är inget nytt. Dessutom blir de gamla ännu äldre nu; i år fyller de första 40-talisterna 80 år.

2017 var knappt fyra procent av invånarna i Österåker 80+ och något fler, 4,33 procent i Vaxholm 80 eller mer. 2027 beräknas antalet 80-plussare i bägge kommunerna vara mer än det dubbla.


Kraftigt ökade kostnader

Fler äldre betyder ökande kostnader för Stockholms kommuner och Österåker och Vaxholm är inga undantag. 2027 kan politikerna i Österåker kan räkna med 278 miljoner kronor extra bara för anpassade boenden och hemtjänst, enligt en analys gjord av Handelskammaren i Stockholm.

I Vaxholm beräknas kostnaden bli 80 miljoner högre jämfört med tio år tidigare. Det innebär kostnadsökningar på mer än 70-80-procent.

Det blir också färre som ska försörja fler, särskilt i Vaxholm där det går relativt många yngre än 20 eller i pensionsåldern på andelen invånare i arbetsför ålder.

Fakta

1,2 miljoner barn på tio år på 40-talet

  • Babyboom-generationen, ”boomers”, handlar om 1,2 miljoner barn som föddes mellan 1940 och 1949 i Sverige.
  • 2020 fyller de första 80 år vilket gör att landet i allmänhet och Stockholms län i synnerhet ser en rejäl ökning av 80-plussare i sina kommuner.
  • I Stockholms län kan antalet personer som är över 80 år öka med omkring 60 procent fram till 2027. Från 3,8 till 5,2 procent av länets totala befolkning.
Källa: Stockholms handelskammare
ANNONS