”Genom åren har jag fått hundratals hot”

Näthatet har varit en het debattfråga den senaste tiden.

Rinke­byprofilen Alexandra Pascalidou är en av de kvinnor som har tvingats leva med dödshot under många år.

Ett brev med texten ”Du ska dö” var ett av de första smakproven av det anonyma hatet och hoten som programledaren Alexandra Pascalidou har fått utstå:

– Jag har fått leva med hot sedan första gången jag visade ansiktet i svensk tv och pratade om att allting inte är invandrarnas fel.

Debatten om näthat mot kvinnor har blossat upp efter att flertalet medieprofiler, med journalisten Åsa Linderborg i spetsen, har talat ut i media om hoten och hatet som sprids över nätet mot kvinnor som uttrycker sina åsikter i medierna.

För Alexandra Pascalidou är hatet ingenting nytt.

Som kvinna med invandrarbakgrund som inte är rädd för att sticka ut hakan har hon provocerat många:

– Genom åren har jag fått hundratals dödshot. När jag var programledare för tv-programmet Uppesittarkväll fick jag stora kartonger med hotbrev skickade till mig.

Alexandra Pascalidou ser det anonyma hatet som ett allvarligt samhällsproblem och tycker att det är bra att debatten nu har väckts till liv.

– Jag har varit livrädd. De många år som jag har jobbat som ensam frilans har jag inte haft några chefer att gå till för att be om hjälp när jag blivit utsatt för hot, säger hon.

Genom åren har Alexandra Pascalidou märkt att hotens skepnader har förändrats, inte minst i takt med internets utbredning.

– Kommentarsfälten på internetsidor svämmar över av hat. Jag tycker att medierna har öppnat Pandoras ask när de låter vem som helst få säga vad som helst där. Det är inte okej att exempelvis kalla någon för hora, säger hon.

Alexandra Pascalidou har även tidigare varit öppen med sin uppväxt i Rinkeby och hur hon har präglats av rasism och orättvisor.

– I 20 års tid har jag levt med att folk har försökt tysta ner mig. Polisen har sagt till mig att publiciteten kring ämnet bara väcker ännu mera hot och när jag anmält har polisanmälan bara lagts ner. Men jag tycker att det är ett viktigt initiativ och det är bra att fler får insikt om problemen, säger hon.

”Jag har varit livrädd.”

Fakta

Är journalist, programledare och författare.

Blev programledare för ”Mosaik” i SVT 1995 och år 2000 för ”Som sagt”.

Mellan 2001–2007 gav hon ut fyra böcker.

Har suttit i Bris styrelse samt i styrelsen för kvinnojouren Terrafem.