ANNONS

Genom Sverige på ett dygn

Stefan Karlsson på väg norrut.
Stefan Karlsson på väg norrut.
Litervis med vatten, energidryck och sju tankar bensin. Det krävdes underhåll för både man och motorcykel när Huddinge­bon Stefan Karlsson bestämde sig för att köra 205 mil ­genom Sverige på ett dygn.
ANNONS

– Vad jag vet så är jag först med det här äventyret, säger Stefan Karlsson.

56-åringen stod tidigare i somras och tittade på Sverigekartan när han fick något längtansfullt i blicken. Efter att ha genomfört flera långresor med motorcykel behövde han en utmaning. Att ta sig från Huddinge till Sveriges sydligaste plats och därifrån de 205 milen till landets nordligaste på ett dygn verkade passande.

– Jag sneglade lite på en amerikansk tävling som går ut på att man kör 160 mil på ett dygn och tänkte att det borde gå att genomföra i Sverige också. Då kände jag att nu är det ta mig tusan dags.

Sagt och gjort. Efter att ha rullat ut hojen från garaget i Huddinge begav han sig ner mot Smygehamn i Skåne för start. Tidigt på morgonen den 5 juli brummade han i väg. Första rasten togs först efter 70 mil.

– Då blev det lite banan, keso, korv och kaffe. Det krävdes en hel del och jag hade mina tvivel på om jag skulle orka det här, men när jag kom till Sundsvall efter ytterligare några timmar så kände jag att det skulle gå, berättar Stefan.

Medan solen gassade och temperaturen puttrade runt 30 grader rullade han förbi slätter, berg och sjöar.

– Det blev som ett slags meditation allteftersom landskapet skiftade. Det är en sådan häftig känsla att komma in i det där lugnet och vara mitt i naturen.

De sista tio milen hade Stefan så ont av att sitta ner att han fick svårt att köra, men när han väl var framme vid Karesuando efter nära 23 timmar var han så upprymd att han inte kunde göra annat än att skratta.

– Det var buskul! Och solen sken dygnet runt. Det var magiskt att passera polcirkeln med solsken mitt i natten.

ANNONS

205 mil på 23 timmar låter inte särskilt trafiksäkert?

– Nummer ett är att köra säkert och inte för fort. Jag räknade med att behöva sova då och då, men jag var så oerhört pigg hela vägen att jag knappt trodde det själv.

Nu väntar fler mil på motor­cykeln.

– Det här är min passion i livet. Jag har kunnat glädja mig hela sommaren åt den resa jag gjorde.

Fakta

Körde 205 mil på motorcykel

Namn: Stefan Karlsson.

Ålder: 56 år.

Bor: Huddinge.

Familj: Gift, två barn samt tre bonusbarn.

Aktuell: Har kört 205 mil med motorcykel genom Sverige på ett dygn.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.