21-åringen genomgår psykiatrisk undersökning

Förhandlingarna om morden i Hallonbergen pausas i väntan på resultatet av undersökningen
Förhandlingarna om morden i Hallonbergen pausas i väntan på resultatet av undersökningen
Den 21-årige man som erkänt att han knivhuggit det 40-åriga paret i Hallonbergen, men inte haft för avsikt att döda dem, ska nu genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.
Mannen står även, tillsammans med sju andra, åtalad för mordet på en 25-årig man i Hallonbergen, något han fortfarande nekar till.

I den lilla rättspsykiatriska undersökning som 21-åringen redan gjort skrevs att det kan finnas anledning att misstänka att han lider av en allvarlig psykisk störning.

Nu begärs en stor rättspsykiatrisk undersökning, vilken beräknas ta fyra veckor. Nya huvudförhandlingar skjuts därför upp till 9 januari.

– Finns det minsta misstanke så gör man alltid en stor undersökning vid sådan här allvarlig brottslighet, säger åklagare Olof Calmvik.

21-åringen har i förhör erkänt att han knivhuggit det 40-åriga paret, men menar att han inte haft för avsikt att döda dem. I fråga om mordet på den 25-årige man som sköts till döds utanför Karolinska har 21-åringen inte ändrat inställning och nekar fortfarande till brott.

Resultatet av den rättspsykiatriska undersökningen kan framförallt påverka påföljden av brottet menar Olof Calmvik, alltså om mannen ska dömas till vård eller fängelse.

Av de övriga nio åtalade så åtalas åtta för mord alternativt medhjälp till mord. Två av dem åtalas för alla tre morden.

Tingsrätten har släppt två av de åtalade ur häktet under tiden som rättegången pågått, vilket kan tyda på att de inte kommer att dömas för mord.

– Tingsrätten ser inte att det finns skäl för häktning. Vi har dock inte ändrat åtalet på något sätt utan yrkar på åtta respektive 12 års fängelse för dem, säger Olof Calmvik.