Genusförskola utsatt för hot

En hbt-certifierad genusförskola på Södermalm har utsatts för hot. Förskolechefen tror att den som hotat har missuppfattat vad förskolan gör.

– Vi gör inga konstiga saker. Det här handlar om missuppfattningar och kunskapsbrist, säger Lotta Rajalin, förskolechef på förskolan Egalia på Åsögatan.

Hotet som kom för en tid sedan är polisanmält.

– Vi åker förbi med regelbundna intervaller och tittar till förskolan. Men vi avslöjar inte vilka ytterligare säkerhetsåtgärder vi vidtagit för då blir det fel, säger Peter Ågren, chef för Södermalmspolisen.

Från stadsdelsförvaltningens sida har man sett över att låsen på dörrar är säkra och utökat personalstyrkan.

Polisen vill inte berätta vad hotet går ut på.

– Det finns spår som vi jobbar med men jag vill inte gå in på några detaljer just nu, säger Markus Sverdén, förundersökningsledare vid Citypolisens hatbrottsjour.

Om det är en eller flera personer som ligger bakom hotet är oklart.

– Vi vill inte gå ut med information som kan göra att gärningsmannen eller gärningsmännen kommer undan, säger han.

Lotta Rajalin vill inte heller uttala sig om hotet.

– Jag vill inte ge näring till den eller dem som håller på med sådana här dumheter, säger hon.

Hon tror att den eller de som ligger bakom har missuppfattat vad förskolan gör.

Vad innebär det att förskolan är hbt-certifierad och att det är en genusförskola?

– Att all personal har fått utbildning och är ovanligt duktiga på bemötande när det gäller diskriminering. Det kan handla om funktionsnedsättning, att man har homosexuella föräldrar, att man kommer från ett annat land eller är adopterad, säger Lotta Rajalin.

– Vi följer skollagen och läroplanen. Och vi vill inte att pojkar ska bli flickor och flickor bli pojkar. Vi vill bara ge pojkar och flickor samma möjligheter, skyldigheter och rättigheter. Det handlar om demokrati och jämställdhet, fortsätter Lotta Rajalin.