ANNONS

Ger Scheikes offer upprättelse

Omvärlden må ha glömt historien om Hans Scheike och hans ”smiskterapi”. Men inte offren och inte Liljeholmsbon Magnus Utvik.

I nya boken vill han dra upp fallet till ytan igen i hopp om att ge de drabbade upprättelse.
ANNONS

När Lokaltidningen Mitt i når författaren och journalisten Magnus Utvik på telefon ringer det på alla linjer.

Sedan historien om Hans Scheike och hans kvinnor kommit ut i boken ”Tuktad till frihet” vill alla prata med honom.

Det är 25 år sedan domarna föll mot Hans Scheike, som kallats sektledare i massmedia, och hans två livskamrater, Agneta och Brita.

Utåt sett använde Hans Scheike vad han kallade smiskterapi för att ”frigöra” kvinnor, men innanför stängda dörrar förgrep sig gruppen sexuellt på minderåriga som de hade lockat till sin gård genom att arrangera ett sommarläger.

– Människor minns bara att Scheike smiskade kvinnor och skrattar åt det, men man har glömt övergreppen och offrens berättelse har tystats ner, säger Magnus Utvik.

– Den här gruppen är duktig på att skriva om historien. Så duktiga att de till och med fått massmedia att tro att allt är skämt och skoj. Och det är lätt att skämta om respektabla kvinnor som får smisk av en gammal gubbe.

För att skriva boken lämnade Magnus Utvik lägenheten vid Liljeholmskajen och begav sig till Kopparberg i Västmanland och Hans Scheikes gård. Där bjöds han på lax och stämningen var riktigt trevlig innan gruppen insåg vad Magnus Utvik ville prata om.

Lokaltidningen Mitt i ringde upp Brita. Efter att ha läst boken är hon orolig för att historien ska dras upp igen.

– Vi har etablerat oss här i vår bygd och det känns väldigt pressat nu. Jag kunde förstå boken om det fanns något nytt i det här fallet, men det gör det ju inte. Hans är 90 år gammal och jag är 70. Jag har dömts och sonat mitt brott, om det nu var ett brott. Räcker inte det? Nu får det vara nog, säger hon.

ANNONS

Hon berättar även att de kontaktat en advokat.

– Vi får se hur vi går vidare med det här.

Magnus Utvik har räknat med att hans bok skulle irritera Hans, Brita och Agneta.

– De tycker att den är värdelös. Men det räknade jag med. De kommer aldrig att förstå vad de har gjort. De må ha sonat sina brott, men inte förstått innebörden av dem. De tror alltjämt på att en liten flicka eller ung kvinna bara kan bli mogen och självständig genom misshandel och sexuella lydnadslekar och det är en rent människofientlig ideologi, säger han.

För honom har tiden med boken gett blandade känslor.

– I början ville jag skriva hela tiden, men det fanns perioder då jag bara inte orkade mer. Jag vaknade upp mitt i natten och tyckte mig höra gråtande småtjejer, säger han.

Vad säger offren nu?

– De är trötta på skammen som det innebär att sitta på fester och höra människor skämta om Hans Scheike. De vill ha upprättelse och jag hoppas att de ska få det, för nu är det slutskämtat om Hans Scheike en gång för alla.

”De kommer aldrig att förstå vad de har gjort”, säger Journalisten och författaren Magnus Utvik som skrivit en bok om skandalen kring ”sektledaren” Hans Scheike som begick sexuella övergrepp mot minderåriga.

Nu är det slutskämtat om Hans Scheike en gång för alla.Magnus Utvik

Fakta

De dömdes till fängelse

Hans Scheike blev känd i slutet av 80- talet då han utövade en slags ”risterapi” där han piskade kvinnor till ”frigörelse”.

Hans Scheike dömdes till sex års fängelse för sexuellt ofredande mot minderåriga. Agneta och Brita dömdes till fängelse för bland annat misshandel. Även en tredje kvinna dömdes till fängelse.

I dag är Hans Scheike 90 år och bor kvar på gården i Mellansverige med Brita och Agneta.

ANNONS