Gerdau: Det räcker inte, regeringen

Det räcker inte. Mats Gerdau, Nackas kommunalråd, sågar arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons besked  om längre tid för kommunerna att ordna fram bostäder åt kommunplacerade flyktingar.
Det räcker inte. Mats Gerdau, Nackas kommunalråd, sågar arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons besked om längre tid för kommunerna att ordna fram bostäder åt kommunplacerade flyktingar.
Det räcker inte.
Så kan man sammanfatta Mats Gerdaus reaktion på att regeringen backar på lagkravet om bostad åt samtliga kommunplacerade flyktingar före årsskiftet.

I onsdags eftermiddags meddelade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson på en presskonferens att kommunerna får längre tid på sig att ordna fram bostäder åt flyktingar som ska vara kommunplacerade senast 31 december 2016.

– Jag lyssnade på presskonferensen och blev väldigt besviken, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

– Regeringen är desperat, tomhänt och konfrontatorisk. Vårt och många andra kommuners problem är att det inte finns några lediga bostäder just nu. Pressträffen gav inte en enda ny bostad och förslag om hur det ska bli fler bostäder i framtiden heller.

Får fyra extra månader

Enligt Mats Gerdau får kommuner som Nacka nu fyra månader på sig att ordna fram bostäder.

– Det kan möjligen underlätta något i december och möjligen i januari, men därefter blir det dubbelt så många i februari och mars.

Vill ha ändrade byggregler

Gerdau efterlyser ändrade byggregler, så att kommuner kan bygga snabbare och på mark som hittills inte får bebyggas.

– Men här väljer regeringen passivitet, säger ett kritiskt kommunalråd i Nacka.

 

Läs mer: Här backar regeringen och ger Nacka mer tid.

Läs mer: Nacka kräver flyktingstopp.

Läs mer: Nacka gör mångmiljoninköp för att klara flyktingboendet.

Läs mer om Nacka: Här är risken störst för p-böter i Nacka.