Gert spelar analogt i stadshuset

Gert Palmcrantz föredrar analogt ljud.
Gert Palmcrantz föredrar analogt ljud.
Gert Palmcrantz har i över 50 år spelat in musik med kända artister. Nu har han en utställning i stadshuset där han bland annat spelar analoga skivor.

Lidingöbon Gert Palmcrantz började sin karriär som ljudtekniker i slutet av 1950-talet. Under 60-talet jobbade Gert med artister som Anita Lindblom, Lill Babs, Owe Thörnquist, Sven Ingvars, Trio me´Bumba och Gunnar Wiklund. Han har även spelat in internationella stjärnor som Harry Belafonte, Bill Haley och Eartha Kitt. År 1976 spelade han in albumet Jazz at the Pawnshop som är Sveriges mest sålda jazzskiva någonsin och som fick internationella framgångar.

En av hans favoriter är dock Monica Zetterlund och vars första skiva Swedish sensation givit namn till den pågående utställningen i Lidingö stadshus.

– Jag har jobbat med opera, jazz och pop och varje genre har sin charm. Men Monika är den bästa svenska jazzsångerska som vi har haft. Det tycker jag nog, säger han.

Gert har alltid varit mån om att få fram den absolut yttersta i en musikinspelning. Han vill få fram det äkta ljudet i jämförelse med dagens artificiella klanger. Utställningen sjunger på sista versen, men Gert ger sin sista föreläsning som han kallar Skivor till kaffet på tisdag den 29 mars.

– Jag lägger fokus på det analoga ljudet. Ett analogt ljud är inte upphugget utan har ett djup och en fyllighet. En hel generation har lärt sig att spela in digitalt, jag vill få tillbaka ett referensljud som har försvunnit. Detta är något jag kommer att prata om, säger han.

Utställningen Swedish sensation, som är ett samarbete mellan Gert Palmcrantz, trumpetaren Jan Allan och tv-producenten Krister Nathanaelson, pågår till och med 1 april.

Se filmen på https://www.facebook.com/mittilidingo/